De logo's van de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen
NOS Sport

Tokio 2020 onthult nieuw logo na plagiaatrel

De organisatie van de Olympische Spelen in Tokio van 2020 heeft het nieuwe logo onthuld. Het gaat om een cirkelvormig logo met een blokjespatroon, dat de verschillen in de culturen en nationaliteiten moet weergeven, maar ook de eenheid in verscheidenheid.

Vorig jaar presenteerde de organisatie ook al een logo voor de Olympische en Paralympische Spelen, maar dat werd na een rel teruggetrokken. Het symbool leek veel op het logo van het Theater van Luik en de Belgische ontwerper beschuldigde de Japanners van plagiaat. Hij dreigde met een rechtszaak.

  • EPA
    Het teruggetrokken logo van de Olympische Spelen van 2020
  • AFP
    Olivier Debie vindt dat het logo van de Olympische Spelen te veel lijkt op het logo dat hij ontwierp voor het Theater van Luik

De organisatie besloot daarop een wedstrijd uit te schrijven, waarvoor ruim 14.000 logo's werden ingestuurd. Begin deze maand werd een shortlist met vier kandidaten gepresenteerd, waaruit nu de winnaar is gekozen.

Het definitieve logo is ontworpen door Asao Tokoro. De cirkel moet het samenkomen van landen en culturen voorstellen, het blokjespatroon staat in Japan bekend als 'ichimatsu moyo' en de kleur is drie tinten indigoblauw. Het logo voor de Paralympische Spelen is een variant op het olympische logo.

De vier kandidaten voor de Olympische Spelen, met linksboven de winnaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl