De vier kandidaten voor de Olympische Spelen

Spelen in Tokio krijgen toch kleurig logo

Een blauwe bol, twee dansende poppetjes of een bloem. Eén van die vier opties wordt het nieuwe logo van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De organisatie maakt vandaag de shortlist bekend, nadat het eerste logo vorig jaar werd teruggetrokken vanwege plagiaat.

Logo's voor sportevenementen zitten traditioneel vol met kleurige en zwierige lijnen. Tokio wilde het in 2020 helemaal anders doen en koos voor het strakke ontwerp van Kenjiro Sano.

Kenjiro Sano met zijn geplaagde ontwerp

Helaas voor de organisatie leek dat logo te veel op andere logo's, onder meer dat van een Luiks theater. Na een flinke rel werd het embleem geschrapt en werd de ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Ook het logo van de Paralympische spelen moest opnieuw worden ontworpen.

Maar ook die wedstrijd kon op weerstand rekenen, voornamelijk van de internationale designersvakbond AIGA. Die zijn fel tegen ontwerpwedstrijden, omdat duizenden ontwerpers zo worden gedwongen om gratis werk te leveren. Alleen de winnaar krijgt betaald voor zijn werk.

Het publiek wordt nu uitgenodigd om commentaar te geven op de vier opties, die volgens de organisatie stuk voor stuk plagiaatvrij zijn.

De vier kandidaten voor de Paralympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl