Rio draagt de vlag over aan Tokio 2020

'IOC wil roeiwedstrijden in 2020 verplaatsen naar Zuid-Korea'

Er is een mogelijkheid dat de olympische roei-, kano- en kayakwedstrijden in 2020 niet in Tokio plaatsvinden, maar in Zuid-Korea. Volgens Japanse media onderzoekt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een uitwijkmogelijkheid.

In 2020 worden de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad georganiseerd. Omdat Yuriko Koike, de nieuwe gouverneur van Tokio uit kostenoogpunt om aanpassingen heeft gevraagd van drie olympische accommodaties, wordt er gekeken of een aantal wedstrijden in Zuid-Korea kan plaatsvinden. Het lokale organisatiecomité en internationale sportofficials hebben die plannen bekritiseerd.

Aanpassingen

Een van de aanpassingen waar Koike om heeft gevraagd zou een verhuizing van de kano- en kayaklocatie zijn naar een locatie zo'n 400 kilometer ten noorden van Tokio, waar reeds bestaande faciliteiten gebruikt kunnen worden. Op die manier moeten de inmiddels op 30 miljard euro geschatte kosten enigszins worden ingedamd. Dat cijfer ligt inmiddels vier keer hoger dan de schatting toen Tokio in 2013 de Spelen kreeg toebedeeld.

Het IOC wil vasthouden aan de eerder gekozen locaties, omdat die olympische roeibaan direct naast het olympisch dorp ligt. Als deze locatie echt niet mogelijk is, dreigt het IOC uit te wijken naar de Zuid-Koreaanse stad Chungju. De afstand tussen Tokio en het meest oostelijke deel van Zuid-Korea is ruim 900 kilometer.

De oorsponkelijke locatie van de roeibaan in Tokio

Ontmoeting

IOC-voorzitter Thomas Bach heeft dinsdag een afspraak met Koike, waarbij een mogelijke verplaatsing van het roeien wellicht op de agenda zal staan. Het IOC staat volgens een nieuw beleidsplan toe dat reeds bestaande faciliteiten worden gebruikt, ook als ze in een andere stad of zelfs land liggen.

In de originele plannen van Tokio 2020 lagen de meeste 'venues' binnen een straal van acht kilometer van het atletendorp, maar een aantal stadions is al verplaatst. Zo moeten de baanwielrenners voor hun wedstrijden naar Shizuoka, zo'n 200 kilometer ten westen van Tokio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl