AFP

Frankrijk wil dat de VN-Veiligheidsraad zich zo snel mogelijk uitspreekt over de situatie in Oost-Aleppo. Minister van Buitenlandse Zaken Ayrault zegt dat de raad "meer dan ooit tevoren" moet zoeken naar middelen om de strijd in de Syrische stad te beëindigen. Daarom heeft hij een spoedzitting van de raad aangevraagd.

Volgens Ayrault moet de Veiligheidsraad er ook snel voor zorgen dat hulptransporten ongehinderd worden toegelaten tot Oost-Aleppo. Duizenden mensen zijn daar afgesneden van voorzieningen, hebben geen voedsel of zijn dakloos geworden. De minister noemt de situatie in Aleppo een humanitaire ramp.

Ayrault en de Duitse minister Steinmeier hebben vandaag een ontmoeting met hun Russische collega Lavrov. Hun vergadering gaat officieel over het conflict in Oost-Oekraïne, maar volgens persbureau Reuters spreekt het drietal ook over Aleppo. Rusland steunt het regime van de Syrische president Assad en voert bombardementen uit op het rebellenbolwerk in het oosten van de stad.

'Doorbraak'

Het Syrische leger heeft met steun van de Russische luchtmacht enkele wijken in Oost-Aleppo heroverd. Volgens Moskou is dat een doorbraak, waarbij de rebellen de helft van hun terrein hebben  verloren. Hun gebied is sinds gisteren verdeeld in twee helften.

Het rebellenbolwerk in Aleppo is in tweeën gesplitst

De Verenigde Naties zeggen dat door de recente gevechten 16.000 mensen ontheemd zijn. Als de situatie in de stad niet snel verbetert, zullen er waarschijnlijk nog veel meer mensen op de vlucht slaan, zegt VN-coördinator Stephen O'Brien.

STER reclame