"We hebben geen huis meer. Het is verwoest door de bommen. Ik kwam terecht in de rommel. Ik zag doden en ging zelf ook bijna dood." Het is een tweet van de 7-jarige Bana Alabed, een meisje uit Oost-Aleppo dat samen met haar moeder via Twitter verslag doet van de situatie in de stad.

Het is de eerste tweet sinds gisteravond, toen plaatste het meisje nog een afscheidsbericht op Twitter. "Laatste boodschap. Hevige bombardementen momenteel. Ik kan niet meer overleven. Als we doodgaan, blijf dan spreken voor de 200.000 overlevenden. Vaarwel." 

In Oost-Aleppo woedt een flinke strijd met veel bombardementen. Het Syrische leger probeert het oosten terug te veroveren op de rebellen. In de afgelopen dagen zijn de rebellen een derde van hun gebied kwijtgeraakt. Door de verovering is het rebellengedeelte van Aleppo in tweeën gedeeld.

Er zouden inmiddels al 10.000 mensen zijn gevlucht door de opmars van het leger. Maar 10.000 mensen zijn maar een klein gedeelte van de 250.000 inwoners van het gedeelte van de stad. Zij zitten nog vast in "het slachthuis van Syrië". 

Een eerdere foto van Bana Alabed Bana al-Abed
In een paar dagen tijd zijn de rebellen een derde van hun gebied verloren NOS

Bana is eind september samen met haar moeder Fatemah begonnen met het plaatsen van berichten en filmpjes. Het is hun manier om met de uitzichtloosheid van de oorlog in Syrië om te gaan.

Zo vertelden ze al eerder dat ze al tijden hun huis niet meer uit durfden door de bombardementen. Ook ging Bana al een tijd niet meer naar school. Ze kreeg thuis les van haar moeder. Moeder Fatemah zei dat ze behalve het geweld ook vreest dat de oorlog haar kinderen traumatiseert.

Ik durf de lichten in mijn huis niet meer aan te doen omdat ik bang ben dat de oorlogsvliegtuigen me dan zien.

Modar

Bana is niet de enige die verslag doet uit het oosten van de stad. Ook drie contactpersonen van de NOS, Modar, Mohamad en Wissam, vertellen over de verschrikkelijke situatie in het conflictgebied. 

Zo vertelde Modar afgelopen weekend dat hij de lichten in zijn huis niet meer aan durft te doen. "Ik ben bang dat de oorlogsvliegtuigen me dan zien en mijn huis bombarderen." Hij zei dat er op een uur tijd vijftien bommen in zijn buurt waren ingeslagen. "Ik ben bang om de straat op te gaan. Het is de hele tijd donker en alles is verwoest."

Modar stuurde deze foto van Oost-Aleppo NOS/Modar

STER reclame