Syrische vluchtelingen worden per bus afgevoerd naar Sheikh Maksoud AFP

Bijna 10.000 inwoners van Oost-Aleppo zijn gevlucht vanwege de opmars van het Syrische leger, volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Het Franse persbureau AFP meldt op basis van deze organisatie dat de meesten, zo'n 6000, naar de wijk Sheikh Maksoud zijn gevlucht. 

In Sheikh Maksoud hebben de Koerden het voor het zeggen. Anderen zijn gevlucht naar delen van de stad die in handen zijn van de regering-Assad. De 10.000 gevluchte inwoners zijn weggetrokken vanwege de verovering door het Syrische leger en milities van een belangrijk deel van Oost-Aleppo. 

Correspondent Sander van Hoorn zei gisteren al dat vluchten geen garantie op veiligheid geeft. Mensen die in delen van rebellen die nog veilig zijn terechtkomen, zitten volgens Van Hoorn in een val. "Het is een kwestie van tijd voordat ook daar de gevechten komen. Omdat het nu allemaal omsingeld is, zullen ze niet anders kunnen dan toch naar regeringsgebied trekken."

Heroverde wijken 

Volgens het Syrisch Observatorium heeft president Assad inmiddels het grootste deel van het noorden van de stad in handen. Het leger zei gisteren al dat het ook de wijk Holok had veroverd. Dat was de derde heroverde rebellenwijk, na Masakin Hanano en Jabal Badro.

Ook zouden de regeringstroepen al veel terrein hebben gewonnen in de wijken Haydariya, Sakhour en Bustan al Basha. 

'Er was helemaal niets meer in Oost-Aleppo'

Oost- en West-Aleppo

In Aleppo worden zo'n 250.000 mensen belegerd. Zij hebben een groot tekort aan voedsel, water, medicijnen en andere voorzieningen. West-Aleppo is grotendeels in handen van het Syrische leger en zijn bondgenoten, waaronder de Hezbollah-militie uit Libanon. Oost-Aleppo wordt gecontroleerd door gematigde rebellen en radicale islamitische groepen. Sinds een paar weken is het Syrische leger bezig met het heroveren van het oosten van de stad.

STER reclame