ANP

Geert Wilders kreeg vanmiddag het laatste woord in de zaak die tegen hem dient vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken. Hij ging inhoudelijk in op het proces, maar ook op de politiek en op onvrede in de samenleving. "Je merkte dat hij soms over de hoofden van de rechters heen tot zijn achterban sprak en daarbij juridische nuances wel eens liet liggen", zegt verslaggever Marc Hamer in het radioprogramma Nieuws en Co.

In zijn slotwoord ging Wilders onder meer in op zijn persoonlijke situatie. Een indrukwekkend stuk van zijn betoog, zegt Hamer. Zo vertelde Wilders hoe hij iedere dag wakker wordt in een safehouse en over de gepantserde wagens waarmee hij wordt vervoerd. Daarna werd het slotwoord meer politiek beladen.

Volgens Hamer was goed te merken dat er een politicus voor de rechters stond, die niet schuwde om nuances te laten liggen, waar het in de rechtszaal wel veel over ging. "Zoals de vraag of nationaliteit onder ras valt."

Wilders: wie me wil stoppen, moet me vermoorden

Het OM was not amused met het pleidooi van Wilders. "Het lijkt erop dat hij wel de lusten, maar niet de lasten neemt", zei persofficier Alexandra Oswald achteraf. "Hij heeft niet de moeite genomen naar het proces te komen en vragen van de rechtbank en het OM te beantwoorden, maar hij neemt wel uitgebreid het woord om zijn mening naar voren te brengen."

Hamer heeft het proces op de voet gevolgd. Hij noemt het een juridisch pingpongspel. "En ik had niet het idee dat iedereen altijd op dezelfde tafel speelde."

Zo betoogde het OM dat de rechter zich alleen moet richten op de 'minder Marokkanen'-uitspraak die Wilders deed op het podium en dat die uitspraak strafbaar is. De verdediging van Wilders vindt juist dat die uitspraak in de context van de verkiezingscampagne moet worden gezien. Dan zou de uitspraak begrijpelijk en toelaatbaar zijn.

'Snel'

Op 9 december doet de rechter uitspraak, maar het is niet te zeggen hoe die zal uitpakken, zegt Hamer. "De rechtbank wil een uitspraak doen binnen de termijn die daar voor staat, maar het OM zei al in de wandelgangen dat ze dat snel vinden voor zo'n ingewikkelde zaak."

STER reclame