NOS NieuwsAangepast

Veel internationale belangstelling voor laatste dag Wilders-proces

Er is veel belangstelling van nationale en internationale media voor de laatste dag in het proces tegen Geert Wilders. Niet alleen de pers uit Nederland, maar ook journalisten van internationale persbureaus en kranten zijn naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gekomen om de PVV-leider te horen spreken.

Eerder besloot Wilders het proces te boycotten, maar hij neemt vandaag toch het woord in de rechtszaal. Hij kwam rond 14.00 uur binnen in de rechtszaal.

Betoog OM

De advocaten van de benadeelde partijen kwamen vanochtend nog een keer aan het woord. Göran Sluiter, een van deze advocaten, prees het betoog van het Openbaar Ministerie in de zaak. Volgens hem was er feitelijk en juridisch geen speld tussen te krijgen.

Officier van justitie Wouter Bos herhaalde dat de 'minder Marokkanen'-uitspraken van Wilders strafbaar zijn. Volgens de aanklager wordt Wilders niet beperkt in zijn vrijheid van meningsuiting als hij wordt veroordeeld. Dat zei Bos in reactie op het pleidooi van advocaat Geert-Jan Knoops, van afgelopen vrijdag en maandag.

"Er bestaat in Nederland geen onbegrensde vrijheid van meningsuiting als u vrijspreekt, en we gaan niet naar een totalitaire staat als u veroordeelt. Ook na een veroordeling staat het politici nog steeds vrij om maatschappelijke problemen te benoemen. Zolang bevolkingsgroepen maar niet worden gediskwalificeerd, enkel en alleen vanwege hun afkomst. Zolang Wilders daarvan wegblijft, geniet hij alle vrijheid om te zeggen wat hij wil", hield Bos de rechters voor.

Na een pauze nam advocaat Knoops om 14.00 uur het woord met een dupliek, zijn reactie op het OM.

Slotwoord Wilders

Aan het eind van de dag is het laatste woord aan Geert Wilders zelf. Naar verwachting zal dat een half uur tot een uur duren. Het proces wordt formeel vrijdag afgesloten, zodat op 9 december uitspraak kan worden gedaan.

Het OM eiste vorige week 5000 euro boete tegen Wilders wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Aanhangers van Wilders zijn in een reactie op de eis acties gestart om hun steun aan hem te betuigen. De petitie 'Ik sta naast Geert Wilders' is al door meer dan 10.000 mensen ondertekend.

De zaak is live te volgen via NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl