De PVV-leider was de afgelopen drie weken niet bij rechtszaak tegen hem
NOS NieuwsAangepast

Wilders houdt woensdag slotwoord in de rechtszaal

Geert Wilders komt toch nog naar de rechtszaak die tegen hem wordt gevoerd over zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken. Op Twitter laat hij weten dat hij deze week gebruik zal maken van het recht op een laatste woord in wat hij noemt "het proces tegen de vrijheid van meningsuiting".

Deze week zijn de laatste zittingen voordat de rechtbank op 9 december uitspraak doet. Wilders zal woensdag aan het woord komen.

Wilders noemt zijn vervolging politiek en vindt de rechtbank geen plaats om over politieke standpunten te praten.

Kritiek op onderzoek

Het Openbaar Ministerie heeft 5000 euro geëist tegen Wilders. Volgens de officier van justitie is hij schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Wilders' advocaat Knoops stelde daar vandaag in zijn slotpleidooi tegenover dat de politicus geen probleem veroorzaakt, maar dat alleen benoemt.

Knoops uitte vandaag kritiek op een onderzoek van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Dat concludeerde dat de gewraakte uitlatingen van Wilders in maart 2014 leidden tot meer ophef op sociale media. Maar een aantal onderzochte tweets waren geen reactie op de uitlatingen van Wilders maar bijvoorbeeld een reactie op Opsporing Verzocht, aldus Knoops.

De onderzoeker van het MDI was volgens de advocaat niet onafhankelijk, maar subjectief. De onderzoeker heeft zich in het verleden negatief uitgelaten over Wilders door onder meer diens retoriek te vergelijken met die van de nazi’s en hem ‘een kruising tussen Mozart en Goebbels te noemen’, zei Knoops. Het MDI was bovendien een van de aangevers tegen Wilders. Het OM had het rapport nooit zonder eigen onderzoek in het dossier mogen doen, concludeerde de raadsman.

'Vonnis na verkiezingen'

Knoops beëindigde zijn pleidooi met een oproep aan de rechters om zich niet te laten leiden door hun gevoelens over Wilders. "De allerbelangrijkste boodschap van dit proces is dat het niet gaat over Wilders. Het overstijgt dit belang, het gaat over de democratie in dit land en de vrijheid."

De advocaat riep de rechtbank op pas na de verkiezingen in maart vonnis te wijzen, als het tot een veroordeling komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl