Karima Rahmani
NOS NieuwsAangepast

Nikab-draagster: door boerkaverbod kan ik niet zijn wie ik wil zijn

"Ik voel me prettig bij het dragen van een nikab en word er gelukkig van." Voor Karima Rahmani van de werkgroep Blijf van mijn Niqaab af is de nikab een spirituele band tussen haar en haar schepper. Vanmiddag woonde ze het debat in de Tweede Kamer bij over een verbod op de gezichtsbedekkende kleding, het 'boerkaverbod'.

De vrouwen van de werkgroep willen zich blijven kleden zoals ze willen, en dat hoeft volgens Rahmani geen probleem te zijn. "Bij de gemeente is al een identificatieplicht. Vrouwen met een nikab moeten zich al identificeren. Ook op Schiphol is het geen probleem, want daar gaat de nikab omhoog. De identificatieplicht is al bij wet geregeld."

Rahmani merkt soms dat mensen ongemakkelijk of angstig reageren op haar nikab, maar met een kort gesprek is dat vaak snel verdwenen, zegt ze. "Wat ik merk, is dat als ik eenmaal met mensen in gesprek ga, die angst weggaat. Alleen al een simpel 'goedendag' kan veel opleveren."

In Den Haag gaat men ervan uit dat er zo'n 150 vrouwen in Nederland over straat lopen met een nikab. Volgens de werkgroep zijn dat er minder en zijn de meeste nikab-draagsters bij de werkgroep aangesloten.

Over straat lopen in de toekomst kan ook nog, want het verbod gaat alleen gelden voor bepaalde plekken. Toch is Rahmani fel tegen de nieuwe wet. "De wet is een directe aanslag op de vrijheid om te zijn wie je wil zijn. De vrijheid om je te kleden zoals je wil, zonder bemoeienis van wie dan ook."

Neem een moeder die haar kind naar school brengt. Die mag straks niet verder komen dan de poort.

Karima Rahmani, nikab-draagster

Volgens haar beperkt de wet de bewegingsvrijheid van mensen, als die strikt gaat worden gehandhaafd. "Neem een moeder die haar kind naar school brengt. Die mag straks niet verder komen dan de poort en is ook niet meer welkom op de ouderavond. En ook de bieb kan die moeder niet meer binnen met haar kind, evenmin als een zorginstelling."

Rahmani vindt het jammer "dat de angst regeert", en dat die leidt tot nieuwe wetgeving. "Ik vind het vervelend dat boerka's beangstigend overkomen. Onbekend maakt onbemind, daar zijn we ons van bewust. Maar angst is een slechte indicator van wetgeving. Dat zou niet moeten leiden tot het inperken van vrijheden van mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl