Tweede Kamer voor gedeeltelijk boerkaverbod
Het verbod op gezichtsbedekkende kleding kan rekenen op een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, CDA, SP, PVV, ChristenUnie en de Groep Bontes/Van Klaveren.
Het verbod gaat wat betreft de Tweede Kamer gelden in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en overheidsgebouwen.
Bij het Kamerdebat van vanmiddag waren ook enkele nikab-draagsters. Aanvankelijk mochten zij het gebouw niet in omdat volgens de regels van de Tweede Kamer gezichtsbedekking niet zou zijn toegestaan in het gebouw. Dat bleek een misverstand, waardoor zij na legitimatie toch door mochten.
Gekkigheid
Kamerlid Van Klaveren van de Groep Bontes/Van Klaveren sprak in het debat de nikab-draagsters toe. "Ik vind het goed dat we een eind maken aan deze gekkigheid. Het is geen gezicht. Letterlijk."
Kamervoorzitter Arib zei dat het niet de bedoeling is dat Kamerleden mensen op de publieke tribune toespreken, omdat zij niet mogen reageren.
Ook Kamerlid Kuzu maakte bezwaar. "Dit zijn gasten van de Tweede Kamer, die moeten met respect worden behandeld." Van Klaveren zei daarop dat hij het niet respectvol vindt dat mensen met een nikab aan in de Tweede Kamer zitten.
Beperkend
GroenLinks-Kamerlid Voortman maakte duidelijk dat zij het verbod beperkend vindt voor vrouwen en dat het een probleem oplost wat helemaal niet bestaat.
Daarop vroeg VVD-Kamerlid Azmani haar of zij het niet ongemakkelijk vond dat zij de nikab-draagsters op de tribune niet in het gezicht kon kijken. "We weten beiden niet wie daar zitten. Of het mannen zijn of vrouwen. Ik vertrouw de beveiliging van de Tweede Kamer wel, maar ik zie niet wie daar zit."
Kamervoorzitter Arib wees er opnieuw op dat het publiek niet kan reageren dus liever niet moet worden betrokken in het debat. "Dit is een beetje ongemakkelijk."
Feminist
Kamerlid Kuzu van de Groep Kuzu Öztürk las de standpunten voor van de Werkgroep 'Blijf van mijn Niqaab af', waar de meeste vrouwen op de tribune bij zijn aangesloten.
Kuzu vindt dat het verbod tegen de vrijheid van godsdienst ingaat en dat de overheid zich ten onrechte bemoeit met vrouwenrechten: "De staat zou zich niet als feminist moeten opstellen." Hij noemt het verbod een pestmaatregel.
Of het tot een verbod op gezichtsbedekkende kleding komt, is nog onduidelijk. De partijen die er in de Tweede Kamer voor zijn hebben wel een meerderheid van 54 van de 75 zetels in de Eerste Kamer. GroenLinks en D66 vinden het verbod nutteloos.