In de VS protesteerden links en rechts tegen het TPP-verdrag
NOS NieuwsAangepast

Partners VS schrikken van torpederen handelsverdrag

Japan, Australië en Nieuw-Zeeland zijn geschrokken van de aankondiging van Donald Trump dat hij haast zal maken met het opzeggen van het TPP-handelsverdrag. De VS zette in februari zijn handtekening onder het verdrag dat het handelsverkeer tussen twaalf landen rond de Stille Oceaan moet vergemakkelijken, maar het Congres heeft het nog niet geratificeerd.

Trump maakte vannacht bekend dat hij het verdrag op de eerste dag van zijn presidentschap opzegt. Volgens hem leidt het tot banenverlies in de VS en is het een ramp voor de economie.

Trump wil meteen af van het TPP handelsverdrag

Geen zin

De Japanse premier Abe zei dat het geen zin heeft om door te gaan met het verdrag als de VS niet meedoet. Het Japanse Lagerhuis ging er in november al mee akkoord. Abe sprak zaterdag in Peru met andere landen rond de Stille Oceaan. Daar is het doorgaan zonder Amerikaanse deelname niet aan de orde geweest, zei hij.

Zijn Australische collega Turnbull heeft de moed nog niet opgegeven. "We moeten afwachten in hoeverre de VS met TPP, of een verder ontwikkelde versie daarvan, wil meedoen", zei hij. Ook minister Ciobo van Handel heeft nog hoop dat Trump bijdraait: "We moeten de Amerikanen tijd geven om argumenten voor en tegen het verdrag af te wegen."

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland zit op dezelfde lijn. "Wij denken dat TPP een waardevol akkoord is voor alle deelnemende landen. Zolang we niet weten wat de Amerikaanse regering precies gaat doen, gaan we verder met de voorbereidingen", zei minister van Handel McClay.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger zette in februari in Auckland zijn handtekening onder TPP

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl