Landen rond Stille Oceaan sluiten groot handelsverdrag
De Verenigde Staten, Japan en tien andere landen rond de Stille Oceaan hebben een akkoord gesloten dat grote gevolgen heeft voor de wereldeconomie. Het wegnemen van handelsbarrières in de 'Trans-Pacific Partnership' (TPP) heeft een grote reikwijdte, van de prijs van kaas tot de kosten van kankermedicijnen.
Over het akkoord is jaren onderhandeld. Van varkensvlees in Japan tot pickup-trucks in de VS; voor honderden producten worden de importtarieven verlaagd. Daarnaast zijn gezamenlijke normen ontwikkeld voor eisen waaraan producten moeten voldoen. Zo wordt het voor de deelnemende landen veel makkelijker om handel met elkaar te drijven. De verdragspartners zijn samen goed voor veertig procent van de wereldeconomie.
Impuls
TPP wordt nu al gezien als een van de grootste prestaties die zijn geleverd in de regeerperiode van president Obama. Het Congres moet het nog wel goedkeuren, net als de parlementen van de andere deelnemende landen. TPP is bedoeld om een economische impuls te geven aan de deelnemers. Toch was de weerstand groot. Mexicaanse automakers en Canadese melkveehouders voelen zich bijvoorbeeld door TPP bedreigd.
Het grootste verzet komt van de farmaceutische industrie in de VS. Het bekorten van de periode waarin een fabrikant alleenrecht heeft op de productie van een medicijn, kan de prijzen van sommige geneesmiddelen drukken. Fabrikanten vrezen dat er minder geld overblijft voor onderzoek naar nieuwe medicijnen.
Volgens president Obama spelen boeren en fabrikanten in de VS nu op een gelijk speelveld met concurrenten in de 'Pacific', de landen rond de Stille Oceaan.