NOS NieuwsAangepast

Merkel, de zwaarbelaste ruggegraat van Europa

Angela Merkel wordt al jaren gezien als de machtigste vrouw op aarde en de officieuze leider van de Europese Unie. Als het aan haar ligt, blijft ze de komende jaren bondskanselier van Duitsland. Ze gaat in 2017 voor een vierde termijn.

"Ik heb er eindeloos over nagedacht", zei ze tijdens een persconferentie. Toch was het besluit onvermijdelijk volgens correspondent Jeroen Wollaars. "Vooral omdat er niemand anders klaarstaat om haar op te volgen. Ze zou haar partij in chaos achterlaten als ze het niet nog een keer zou doen. Daarnaast staat Merkel bekend als iemand die niet wegloopt voor problemen."

Door deze standvastigheid wordt ze door tijdschrift Forbes "de ruggegraat van Europa" genoemd. De kredietcrisis, de miljardenhulp aan Griekenland, de vluchtelingenproblematiek; Merkel neemt het voortouw om de EU erdoorheen te loodsen.

Onder vuur

Met ook felle kritiek tot gevolg. Na drie aanslagen in Duitsland en de komst van ruim een miljoenen vluchtelingen, kwam Merkel zwaar onder vuur te liggen vanwege haar mantra "Wir schaffen das". Toch trekt haar populariteit volgens de peilingen weer aan.

Sinds haar aantreden in 2005 is ze, met pieken en dalen, voornamelijk zeer geliefd geweest onder de Duitsers. De eerste vrouwelijke bondskanselier wordt gezien als de 'mutti' (moeder) van het land. Een empathisch en sterk leider die de Duitsers met elkaar wil verbinden.

Zoen van mutti

Een voorbeeld van hoe ze op dit imago inspeelt: na de winst van het WK voetbal in Brazilië kregen alle spelers van Duitsland een zoen van mutti. De voetballers wilden stuk voor stuk met haar op de foto.

In elf jaar tijd heeft Merkel wereldleiders zien komen en gaan. Van de Britse premier Tony Blair tot de huidige Theresa May en van Jan Peter Balkenende tot Mark Rutte. Met zes Italiaanse premiers schudde ze de hand.

Merkel zag collega-wereldleiders komen en gaan

Topoverleg ging regelmatig over de toekomst van de EU. "Als de euro mislukt, mislukt Europa", zei Merkel eens. Als leider van de grootste economie binnen de EU strijdt ze voor een sterke eenheid binnen de Unie. Zowel economisch, maar ook op het gebied van asiel voor vluchtelingen.

Ze voelt zich verantwoordelijk voor de gevolgen van haar 'Willkommenskultur'

Correspondent Jeroen Wollaars

Grootste uitdaging

De vluchtelingencrisis noemde Merkel de grootste uitdaging van haar ambtsperiode. "Ze voelt zich verantwoordelijk voor de gevolgen van haar 'Willkommenskultur' en wil blijven werken aan het zoeken naar oplossingen", legt Wollaars uit.

Een nieuwe termijn als kanselier lijkt niet onmogelijk. Volgens de laatste peilingen wil 55 procent van de Duitsers door met Merkel. Ruim twee derde is tevreden over het door haar verrichte werk. Maar niet alleen binnen de landgrenzen zijn de ogen op Merkel gericht.

Brexit en Trump

De bondskanselier wordt gezien als een belangrijke tegenhanger voor het opkomende populisme. Sinds de brexit en de winst van Trump lijkt de rol van Duitsland op het politieke wereldtoneel steeds belangrijker.

Mede vanwege het oorlogsverleden is het een ongemakkelijke positie voor Duitsland, legt Wollaars uit. "En met de verkiezingen in zicht zal Duitsland de komende tijd vooral heel erg met zichzelf bezig zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl