CSU-partijleider Horst Seehofer op het partijcongres
NOS NieuwsAangepast

Merkel wil gejoel voorkomen en slaat CSU-congres over

Zo’n 2000 mensen zitten in een hal op het Messegelände in München. Veel heren van een zekere leeftijd, in typisch Beierse colberts. Maar jongeren zijn er ook, en vrouwen die in de hal voor de congreszaal een groot glas bier drinken.

Het is het partijcongres van de CSU, de kleine, maar o zo belangrijke zusterpartij van de CDU. Want zonder de lijstverbinding met de CSU kan de CDU in Duitsland nooit de grootste worden. Wat ze er in München van vinden, werkt op die manier dus direct door in politiek Berlijn.

Dat is ook de reden dat er dit jaar een opvallende naam ontbreekt op de gastenlijst: die van bondskanselier Angela Merkel. Het is traditie dat de partijleiders van CDU en CSU spreken op elkaars congres. Maar voor het eerst sinds tientallen jaren slaat de leider van de CDU een jaartje over. De reden: het ongenoegen binnen de CSU over de vluchtelingenpolitiek van Angela Merkel.

Wir Schaffen das

Toen ze vorig jaar zei: "Wir schaffen das" en er in een paar maanden tijd een miljoen vluchtelingen naar Duitsland kwam, was de CSU daar niet gelukkig mee. Als het aan de Beierse zusterpartij ligt, komt er een bovengrens van 200.000 vluchtelingen per jaar. De CDU van Merkel ziet daar niets in.

Merkel is niet welkom op congres zusterpartij

Daarom leek het zowel Horst Seehofer, de partijleider van de CSU, als Angela Merkel zelf beter dat ze het partijcongres dit jaar zou overslaan. Want er bestaat een kans dat ze door de zaal wordt uitgejoeld. En dat willen CDU en CSU een jaar voor de Bondsdagverkiezingen koste wat kost voorkomen.

Teleurstelling en begrip

In de zaal wordt verschillend gereageerd op het wegblijven van Merkel. Sommige CSU-leden vinden het jammer dat ze er niet is. Zij vinden dat haar aanwezigheid, juist nu er strubbelingen zijn, eenheid zou hebben uitgestraald. En dat vinden ze belangrijk, een jaar voor de verkiezingen.

Maar er zijn er ook die het prima vinden dat Angela Merkel is thuisgebleven. "Ik was vorig jaar ontzettend kwaad op Merkel. En ik begrijp wel dat ze er dit jaar niet bij is", zegt een man. Een vrouw vindt het tijd voor een machtswissel: "Dat ze al jaren bondskanselier is, betekent niet dat ze dat nog jaren hoeft te blijven. Haar vluchtelingspolitiek speelt zeker een rol bij mijn kijk op de zaak."

Achter de schermen

In zijn toespraak tot het congres zegt Seehofer over de afwezigheid van Merkel: "Achter de schermen werken we aan een oplossing voor onze geschillen. En dat is een betere plek dan midden op de bühne. Daarom ga ik in december ook niet naar het congres van de CDU."

Waarschijnlijk wordt op dat congres bekend of Angela Merkel ook in 2017 de lijsttrekker is voor CDU/CSU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl