Merkel anderhalve week geleden
NOS NieuwsAangepast

Merkel wil bondskanselier blijven

Angela Merkel stelt zich opnieuw kandidaat voor het leiderschap van haar partij CDU en daarmee voor het bondskanselierschap. Verwacht werd al dat Merkel wilde aanblijven als bondskanselier. Vragen daarover ging ze echter uit de weg, tot ze vandaag in Berlijn aan alle onzekerheid een eind maakte. Als de CDU de verkiezingen wint, begint Merkel aan haar vierde termijn als bondskanselier.

Verscheidene partijgenoten hadden al verklaard dat Merkel zou doorgaan, maar zelf zei ze steeds dat ze daar op een geëigend tijdstip een verklaring over zou afleggen.

Sinds november 2005 leidt Merkel de regering. Ze voerde kabinetten aan waarin CDU/CSU samenwerkte met de liberalen FDP en met de sociaal-democratische SPD. Ze heeft zich ontwikkeld tot een alom gerespecteerd regeringsleider. Op zijn afscheidsbezoek aan Europa prees president Obama haar deze week als een betrouwbaar, integer en toonaangevend politicus.

Spanningen

Wel kwam ze in eigen land zwaar onder vuur te liggen door haar opstelling in de vluchtelingencrisis in de zomer van 2015. Merkel vond dat Duitsland een ruimhartig toelatingsbeleid moest voeren en stelde dat dat ook kon, met de leuze "Wir schaffen das." Maar de toestroom van asielzoekers leidde tot grote spanningen in de Duitse samenleving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl