Een bericht op Facebook waarin informatie wordt gevraagd over de vermiste meisjes
NOS NieuwsAangepast

Kun je als zestienjarige zo het vliegtuig pakken naar Spanje?

Kunnen twee minderjarige meisjes zomaar een vliegtuig naar het buitenland pakken, zonder dat hun ouders daar van weten? Het is een vraag die de afgelopen dagen veel gesteld is. De discussie kwam op gang sinds de vermissing van Femke en Sam, twee vriendinnen uit Bergen op Zoom.

De meisjes zijn afgelopen dinsdag vrijwel zeker naar Spanje gereisd, terwijl niemand daar van wist. Zaterdagmiddag kwam het verlossende nieuws dat ze zijn opgedoken in Portugal.

Omdat ze allebei zestien jaar oud zijn, is het niet heel uitzonderlijk dat ze zomaar kunnen vertrekken. Vermoedelijk hebben Femke en Sam een vlucht met luchtvaartmaatschappij Transavia geboekt. En dat kan vaak zonder problemen.

"Bij ons word je gezien als volwassene als je zestien jaar of ouder bent", zegt Wieke Vrielink, woordvoerster van Transavia. "Het boeken van een reis en het vliegen zelf kun je dan zelfstandig doen." Volgens Vrielink gebeurt dat bij meer luchtvaartmaatschappijen.

Zowel Transavia als Ryanair vliegen van Eindhoven naar Málaga

En zo werkt het ook bij Ryanair, de andere maatschappij die onder meer van Eindhoven naar Málaga vliegt. Passagiers moeten daar minimaal zestien jaar oud zijn om zelfstandig in een vliegtuig te stappen. Bij KLM is die leeftijdsgrens vijftien jaar, maar daar kan nog wel extra begeleiding worden bijgeboekt.

Bij reisorganisatie TUI speelt de leeftijd van jonge reizigers altijd een rol. "Als je bij een reisbureau boekt en je bent jonger dan achttien, dan moet je altijd toestemming van je ouders hebben", zegt woordvoerster Petra Tuinebreijer. "En dat checken we ook. Bij boekingen op het internet moet de hoofdboeker in ieder geval achttien jaar of ouder zijn."

Het is goed om hier in algemene zin een discussie over te voeren.

Margot Wentink, woordvoerster van de families van Femke en Sam

De families van Femke Lucas en Sam Bruijs zijn nu vooral bezig met het terugvinden van de meisjes. "Maar ik denk wel dat het goed is om hier in algemene zin een discussie over te voeren", vertelt Margot Wentink, woordvoerster van de beide families. "Blijkbaar hebben ouders er niets over te zeggen. En als ik de reacties op internet lees, zetten heel veel mensen daar vraagtekens bij."

De zoektocht naar de meisjes is stopgezet toen ze in Portugal werden gevonden. De vaders van Femke en Sam waren sinds woensdag druk aan het flyeren bij goedkope hostels en in uitgaansgebieden in het Spaanse Marbella. “

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl