Netflix
NOS NieuwsAangepast

Neef 'Making a Murderer'-hoofdverdachte komt toch niet vrij

Komt hij nou vrij of niet? Brendan Dassey, de neef van de hoofdverdachte uit de bekende Netflix documentaire-serie Making a Murderer, zou vandaag vrijkomen. Journalisten stonden hem al op te wachten bij de gevangenis, maar het gaat niet door.

Vorige week oordeelde de rechtbank van Wisconsin dat Dassey de gevangenis mocht verlaten, maar nu heeft het federaal hof gezegd dat de aanklager eerst de kans moet krijgen om de vrijlating aan te vechten. Daarom blijft hij vooralsnog vastzitten, hoe lang is niet duidelijk.

Discussie over vrijlating

Dasseys vrijlating was eerder al onderwerp van discussie. Hij werd in 2007 veroordeeld vanwege medeplichtigheid aan de moord op Teresa Halbach in 2005. Dassey, die toen 16 was, zou de vrouw samen met zijn oom hebben verkracht en gedood. De jongen heeft dat ook bekend, maar de rechter oordeelde in augustus dat die bekentenis onvrijwillig was.

Zijn veroordeling werd toen ongedaan gemaakt, maar het Openbaar Ministerie van de staat Wisconsin ging in hoger beroep. Dat beroep werd afgewezen.

Levenslange gevangenisstraf

Dassey werd samen met zijn oom Steven Avery veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op Halbach. Zij verdween nadat zij op de autosloperij van de Avery-familie was geweest om foto's te maken van enkele auto's.

De serie van Netflix uit december 2015 over de moordzaak deed veel stof opwaaien. In de documentaire wordt de legitimiteit van beide veroordelingen in twijfel getrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl