Making a Murderer
NOS Nieuws

Neef Making a Murderer-hoofdverdachte vrij, wat betekent dat?

Het werd gisteravond bekend: Brendan Dassey, de neef van de hoofdverdachte uit de Netflix documentaire-serie Making a Murderer, moet binnen 90 dagen worden vrijgelaten. De bekentenis die leidde tot zijn veroordeling wordt onvrijwillig genoemd en daar zal de populariteit van de serie zeker bij geholpen hebben. Maar heeft dit ook gevolgen voor de hoofdverdachte in deze geruchtmakende zaak, Steven Avery?

Op het eerste gezicht zal het weinig gevolgen hebben, want Dasseys bekentenis, waarin hij zei dat hij medeplichtig was aan de moord waar de zaak om draait, werd niet gebruikt als bewijsmateriaal in de zaak tegen Avery. Maar de bekentenis van Dassey kwam wel uitgebreid in de media tijdens het proces van Avery, waardoor de jury er van op de hoogte was.

Daarnaast werd de belangrijkste tijdlijn die gebruikt werd in de zaak gebaseerd op de bekentenis van de toen 16-jarige jongen en dat kan wel iets betekenen voor Avery. "Eerder wees fysiek bewijs er al op dat de tijdlijn niet klopte en dat het niet gegaan was zoals Dassey zei dat het was gegaan", zei Avery's oud-advocaat daarover. Een nieuwe tijdlijn van de dagen rondom de moord kan misschien Avery's onschuld of schuld aantonen.

De huidige advocaat van de hoofdverdachte hoopt dat nu de neef vrijuit gaat er misschien strenger naar de rol van de politie wordt gekeken in de rechtszaak. "Brendans zaak laat zien dat agenten een crimineel verhaal kunnen verzinnen. Stevens zaak gaat laten zien dat agenten ook bewijsmateriaal kunnen verzinnen."

Maar de veroordeling van Dassey is alleen gebaseerd op zijn bekentenis. Die van Avery niet. Een kogel met Halbachs dna werd in zijn garage gevonden. Haar auto werd op zijn terrein gevonden. Haar camera en telefoon werden verbrand op zijn terrein teruggevonden en volgens forensische experts zou het lichaam van Halbach in een vuur naast Avery's huis zijn verbrand.

Dit bewijs was er niet tegen Dassey, dus de vrijlating van Dassey zal waarschijnlijk weinig invloed hebben op Avery's zaak. Wel is volgens Avery's huidige advocaat veel ander nieuw bewijsmateriaal dat ervoor gaat zorgen dat hij vrij zal komen in de toekomst.

De makers van Making a Murderer zijn inmiddels bezig met een tweede seizoen van de documentaireserie, waarin dit nieuwe bewijsmateriaal ook zal worden besproken. Zij reageerden opgetogen op het nieuws over Dassey. "We blijven het verhaal volgen, iets wat we al tien jaar lang doen. We volgen het waar het ons ook heen zal brengen", zei het team in een verklaring. "Vandaag was een enorme ontwikkeling voor de personen in ons verhaal en dit recente nieuws laat het criminele rechtssysteem aan het werk zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl