De hoofdingang van het Internationaal Strafhof in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Rusland trekt steun aan Internationaal Strafhof in

Rusland heeft zijn steun voor het Internationaal Strafhof in Den Haag ingetrokken. President Poetin heeft zijn ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht gegeven om de ondertekening van het verdrag dat de basis vormt voor het hof terug te draaien.

Volgens de Russen heeft het ICC, dat zich uitspreekt over genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, de verwachtingen nooit kunnen waarmaken. Ze wijzen erop dat in de afgelopen veertien jaar slechts vier uitspraken zijn gedaan.

De Krim

Ook is recente kritiek van het hof op de Russen hun in het verkeerde keelgat geschoten. Het gaat onder meer om kritiek op de annexatie van de Krim.

Rusland noemt het opzeggen van de steun zelf overigens een formaliteit: het land heeft het verdrag weliswaar ondertekend, maar nooit geratificeerd. Het is dus nooit lid geworden van het strafhof.

Afrika

Rusland is niet de enige grootmacht die het ICC niet erkent. Ook de Verenigde Staten en China doen dat niet.

Verder kondigden vorige maand de Afrikaanse landen Burundi, Gambia en Zuid-Afrika hun vertrek aan. Afrikaanse leiders vinden het Strafhof veel te selectief. Er zou te veel focus liggen op internationale misdrijven op het Afrikaanse continent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl