Zuid-Afrika wil uit 'oneerlijk' Internationaal Strafhof stappen
Zuid-Afrika wil zich terugtrekken uit het Internationaal Strafhof (ICC). Daartoe heeft het land een officieel verzoek ingediend bij de Verenigde Naties. Internationale en Zuid-Afrikaanse media berichten over een document waarin het voornemen van de regering staat. Het land beschuldigt het ICC van partijdigheid.
Volgens Zuid-Afrika gaat het strafhof vooringenomen en oneerlijk te werk. "Het ICC richt zich te veel op Afrikaanse landen, ondanks duidelijk bewijs van schendingen door anderen", zo staat in een document. Sinds de oprichting van het hof in 2002 zijn er alleen Afrikanen gedaagd.
Met het verzoek start een bureaucratisch proces dat een jaar duurt. Zuid-Afrika moet de ratificatie van het Statuut van Rome, waarin de regels van het strafhof zijn vastgelegd, ongedaan maken.
Het wetsontwerp met het voorstel om uit het ICC te stappen wordt voorgelegd aan het parlement in Johannesburg. De regering zegt dat een vertrek uit het strafhof de mogelijkheid biedt om immuniteit te verlenen aan staatshoofden die door het strafhof in Den Haag gedaagd zijn. De regering zegt dat de regels van het strafhof nu verhinderen dat Zuid-Afrika hoofdrolspelers in conflictgebieden uitnodigt.
Zaak-Bashir
In de verklaring noemt Zuid-Afrika de zaak-Bashir als aanleiding voor het intrekken van het lidmaatschap. De Sudanese president was in juni voor een Afrikaanse top in het land. Tegen hem is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, waaraan Zuid-Afrika gehoor had moeten geven omdat het land bij het strafhof is aangesloten.
Maar voordat Bashir gearresteerd kon worden, had hij het land alweer verlaten. Mogelijk kreeg de Sudanese president bij zijn vlucht hulp van de Zuid-Afrikaanse regering. Die zou hebben beloofd hem te beschermen, ook als daarmee gerechtelijke uitspraken zouden worden genegeerd. Dat kwam Zuid-Afrika op kritiek te staan van het strafhof, maar ook van het eigen parlement.
Sinds de oprichting van het ICC heeft geen enkel land het hof verlaten. Wel maakte Burundi eerder deze maand bekend het lidmaatschap te willen opzeggen, vanwege een conflict over de mensenrechtensituatie in het land. Ook andere Afrikaanse landen hebben met uittreding gedreigd.