Parlementsleden in Burundi stemmen voor een vertrek uit het ICC
NOS Nieuws

Burundi wil uit Strafhof stappen

Het parlement van Burundi heeft met grote meerderheid voor het plan gestemd om uit het Internationale Strafhof (ICC) te stappen, dat is gevestigd in Den Haag. Sinds de oprichting in 2002 heeft geen land het Strafhof verlaten.

De achtergrond van die beslissing is het conflict dat het land heeft met het Strafhof over de mensenrechtensituatie in Burundi. Het Oost-Afrikaanse land heeft een gewelddadig jaar achter de rug na de aankondiging van president Nkurunziza om op te gaan voor een derde termijn, terwijl de grondwet twee termijnen voor het staatshoofd toestaat. Het Strafhof wil een onderzoek instellen naar de toestand in Burundi.

Afrikanen

Met de uitspraak van het parlement is uittreding uit het Strafhof nog geen feit. Een land dat uit het ICC wil stappen, moet een verzoek daartoe indienen bij de secretaris-generaal van de VN. Pas een jaar later kan een land het hof officieel verlaten. Activisten in Burundi willen juist wel een internationaal onderzoek naar de toestand in hun land.

Meer Afrikaanse landen hebben gedreigd uit het Statuut van Rome te stappen, het verdrag dat de oprichting van het Strafhof regelde. Ze verwijten de rechters van het hof dat die het voornamelijk op Afrikanen gemunt hebben. Tot nu toe zijn alleen Afrikanen voor het hof gedaagd. De Verenigde Staten zijn geen lid van het hof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl