RTR

Donald Trump zal zich als president inzetten voor de NAVO en andere internationale relaties. Dat zei president Obama op een persconferentie, vlak voor zijn reis naar Griekenland, Duitsland en Peru. "In mijn gesprek met de aanstaande president uitte hij grote interesse in het handhaven van de relaties en daarom is één boodschap die ik kan geven dat hij zich zal inzetten voor de NAVO en de trans-Atlantische relaties."

Obama refereerde aan het gesprek dat hij vorige week met Trump had in het Witte Huis. In dat gesprek was de NAVO een van de onderwerpen. Daar zou Trump tegen Obama hebben gezegd dat hij zich voor het bondgenootschap zal inzetten, ondanks de twijfel die hij daarover zaaide in de verkiezingscampagne. Volgens Obama is Trump geen ideoloog, maar een pragmaticus.

Obama: of ik zorgen heb? Absoluut

Obama is van plan die boodschap ook te verkondigen op zijn reis. "Om te laten weten dat er geen verzwakking optreedt als het gaat over Amerika's betrokkenheid bij het behoud van een sterke NAVO. En dat erkend wordt dat dit bondgenootschap niet alleen goed is voor Europa, maar ook voor de Verenigde Staten en van vitaal belang voor de hele wereld."

In de persconferentie liet Obama zich niet verleiden tot negatieve uitspraken over zijn opvolger. Hij sprak zelfs zijn bewondering uit voor de manier waarop Trump in staat is geweest kiezers aan te spreken. Volgens Obama heeft Trump dat op indrukwekkende wijze gedaan.

Ondanks dat, heeft Obama wel zorgen over de toekomst, zei hij. "Heb ik zorgen? Absoluut." Daarnaast waarschuwde de president zijn opvolger dat diens uitspraken straks meer impact zullen hebben dan als presidentskandidaat. 

Felicitaties

De manier waarop Obama over Trump sprak, was anders dan vlak voor de verkiezingen. Een week geleden vond Obama nog dat Trump niet geschikt was voor het presidentschap en dat hij niet overweg zou kunnen met de codes die de nucleaire wapens van de Verenigde Staten in werking moeten stellen.

Tal van leiders hebben de afgelopen dagen met Trump gebeld om hem te feliciteren. De Russische president Poetin heeft hem gezegd dat hij bereid is tot een dialoog op basis van wederzijds respect. Ze zouden het er over eens zijn dat ze hun krachten moeten bundelen in de strijd tegen het terrorisme en extremisme.

STER reclame