NOS Nieuws

Emoties en verwachtingen bij 'symbolisch bezoek' Obama aan Athene

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

Het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Athene, op dinsdag en woensdag, wordt symbolisch genoemd. Obama zit aan het einde van zijn ambtstermijn, en dit is zijn Europese afscheid.

Ondanks het symbolische karakter hechten veel Grieken, en vooral ook de regering, belang aan het bezoek van de Amerikaanse president. Er zullen ook flink wat protesten zijn: communistische en linkse organisaties hebben demonstraties aangekondigd.

Al weken voor het bezoek van Obama aan Athene stuurde de regering-Tsipras een optimistisch bericht uit. Daarin werd de hoop uitgesproken dat de president duidelijke steun zou uitspreken voor schuldverlichting voor Griekenland, een eis waar Tsipras al maanden op hamert bij de Europese partners.

Opsteker

Het ziet ernaar uit dat Obama dat gaat doen. In een interview in de krant Kathimerini afgelopen weekeinde zei hij dat, behalve hervormingen, serieuze schuldverlichting voor Griekenland noodzakelijk is om de economie weer op de rails te krijgen. Die oproep aan de Europese kredietverleners heeft Obama overigens al verschillende keren gedaan. Maar premier Tsipras zal dit als een opsteker ervaren, en hij hoopt dat Obama zijn opmerking tegenover bondskanselier Merkel zal herhalen.

Want na Athene gaat de president op bezoek in Berlijn, maar Duitsland wil tot nu toe niets horen van een discussie over Griekse schuldverlichting.

Toch zijn de verwachtingen in Athene wel een beetje getemperd na de zege van Donald Trump bij de Amerikaanse verkiezingen. De huidige regering had liever de Democratische Partij weer aan het roer gezien. Met onzekerheid wacht men de opstelling van een regering onder Trump af.

Spanningen

De spanningen rond het bezoek van de Amerikaanse president waren afgelopen week al te voelen toen er een handgranaat werd gegooid naar de Franse ambassade, waarbij een veiligheidsagent lichtgewond raakte. Ook riep de radicale anarchistische groep Conspiracy of Cells of Fire op "het feestje te saboteren” met geweld. Deze groep staat op de Amerikaanse terroristenlijst.

Waarschijnlijk hebben deze gebeurtenissen er toe geleid dat een geplande speech van de president op de heuvel Pnyx– symbool voor het ontstaan van de Atheense democratie – onder de Akropolis werd afgeblazen.

Herdenking

Veel Grieken vragen zich overigens af waarom het bezoek van Obama op 15 en 16 november is gepland, vlak voor de jaarlijkse herdenking, op 17 november, van de studentenopstand tegen het kolonelsbewind in 1973; een bewind dat toen werd gesteund door de VS.

Op die dag worden het verzet tegen de dictatuur en de daarbij omgekomen studenten herdacht met een protestmars naar de Amerikaanse ambassade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl