NOS NieuwsAangepast

'Ik ken genoeg ouders waarvan ik denk: doe die maar een opvoedcursus'

Taskforce Kindermishandeling: verplichte opvoedcursus voor alle jonge ouders

Niet iedereen is het eens met het idee van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik om een verplichte opvoedcursus voor alle jonge ouders in te voeren. De reacties op het schoolplein zijn verschillend. "Soms denk ik wel eens: misschien is dat wel handig. Maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen", zegt een moeder.

"Als mijn kind wat ouder wordt en misschien last krijgt van driftbuien, zoals elk kind, dan denk je wel: wat moet ik nou doen?", gaat ze verder. "Dan is het echt wel fijn als je die tools hebt."

Maar of dat voor iedereen zou moeten, blijft de vraag, zegt ze. "Ik denk dat het naar behoefte is en ik weet niet of iedereen daar behoefte aan heeft. Toch ken ik genoeg ouders waarvan ik denk: doe die maar een cursusje."

Achterstand

Een andere moeder is het met haar eens. "Als de behoefte er is, dan is het een goed idee. Er is geen boek voor", zegt ze. "Als je kijkt naar wat er kan gebeuren met het kind als er een bepaalde achterstand is, dan is een opvoedcursus zeker een goed plan."

Maar voor zichzelf niet, lacht ze. "Ik acht mezelf wel een goede ouder. Ik heb zelf ook een goede opvoeding genoten." Verplichten is daarom ook geen goed idee. "Dat werkt averechts. Die behoefte moet er echt zijn."

Dit is mijn tweede dochter, ik denk dat ik het nu inmiddels wel onder de knie heb.

Moeder

Een derde moeder op het schoolplein ziet het plan helemaal niet zitten. "Misschien is het goed voor ouders die een cursus kunnen gebruiken, maar ik snap het niet. Als moeder vind ik dat je niet heel slecht kan opvoeden, tenzij je zelf mentaal niet helemaal stabiel bent. Ik heb geen hulp nodig, maar kan niet voor iedereen praten. Dit is mijn tweede dochter, ik denk dat ik het nu inmiddels wel onder de knie heb."

Onderschatten van ouderschap

Ook op de Facebook-pagina van de NOS zijn de reacties verschillend. "Goed idee! Of nog beter: een verplichte cursus voorlichting voor iedereen vanaf 18 jaar over wat de verantwoordelijkheden zijn die komen kijken bij het krijgen van een kind", zegt Sara Monta.

Chris Dorsman is ook het ook eens met het verplicht invoeren van de cursus. "En ik kan het alleen maar toejuichen. (...) Het ouderschap wordt te vaak onderschat. Het is hard werken en zelfs ondankbaar te noemen op bepaalde momenten. Daar mogen mensen best wel van te voren van doordrongen zijn."

Gevaar op de weg

Maar er zijn ook mensen die het niet eens zijn met het plan. "Om maar even bij dezelfde vergelijking te blijven: er zijn genoeg mensen die wel hun rij-examen hebben gehaald maar gewoon een gevaar op de weg zijn. Waarom zou het hier anders gaan? Kinderen opvoeden gaat niet uit een boekje", zegt Isabella Aipassa.

Ook Connie van Drecht denkt dat ouders niet geholpen kunnen worden met een cursus. "Ik denk dat miljoenen mensen hun kinderen prima opvoeden. Diegenen die het werkelijk helemaal verprutsen zijn volgens mij niet te helpen met een cursus. Het zou moediger zijn van de overheid om die mensen aan te pakken."

Gereedschapskistje met tips

Carine Kielstra, directeur van het bedrijf Triple P dat opvoedcursussen geeft, vindt dat elke ouder een opvoedcursus moet volgen. "Niet alleen de ouders die problemen hebben." Bij Triple P volgen ouders vijf bijeenkomsten, en drie telefonische sessies. "Het is eigenlijk een soort gereedschapskistje met tips over hoe kinderen zich beter kunnen gedragen en hoe ouders beter kunnen omgaan met ongewenst gedrag."

Je zou ook denken dat iedereen een hond op kan voeden, maar toch gaat iedereen naar de puppycursus.

Carine Kielstra, directeur Triple P

Ongewenst gedrag van kinderen ontstaat volgens Kielstra vooral bij het slapen, eten en driftbuien. "We leren de ouders hoe ze daarmee om moeten gaan. We geven ze strategieën, leren hen om rustig te blijven."

Kielstra hoopt dat de laatste twijfel bij ouders snel weggenomen wordt, want alle ouders moeten bij het begin beginnen en dingen leren. "Je zou ook denken dat iedereen een hond op kan voeden, maar toch gaat iedereen naar de puppycursus. Waarom zouden we dan wel allemaal kinderen kunnen opvoeden?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl