NOS NieuwsAangepast

'Ik durfde de mishandeling niet te vertellen'

"Ik denk dat het heel belangrijk is dat je iemand opzoekt die je kunt vertrouwen als je dit overkomt", vertelt Willianne bij het Jeugdjournaal. Ze werd tot haar dertiende misbruikt; ze werd gedwongen om seksuele handelingen te verrichten bij een bekende.

Pas na een paar jaar zocht ze hulp. Dat was een flinke stap. "Hoe begin je zo'n gesprek sowieso? Je bent altijd bang dat mensen je gek en stom zullen vinden." Toch is het erg belangrijk om je verhaal te doen, zegt Willianne. "Vertel het in ieder geval tegen iemand, je moeder of vader."

Jaarlijks worden in Nederland meer dan 100.000 kinderen mishandeld. Om daar aandacht voor te vragen vindt nu de Week tegen Kindermishandeling plaats.

Inmiddels is Willianne 22 jaar oud en vindt ze het belangrijk om haar verhaal te vertellen. Ze benadrukt dat slachtoffers er baat bij hebben om terecht te kunnen bij een centrale instantie, zodat ze maar een keer hun verhaal hoeven doen. "Een centrum zoals het Centrum Seksueel Geweld, waar je naartoe kunt bellen, heb ik heel erg gemist."

'Je voelt je zo alleen, omdat je een groot geheim hebt'

De Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik grijpt deze week ook aan om met een pleidooi te komen voor nieuw beleid om kindermishandeling terug te dringen. De werkgroep wil dat ouders verplicht een opvoedcursus moeten volgen, om zo kindermishandeling te verminderen.

Ook zouden artsen sneller aan de bel moeten kunnen trekken, ook al gaat dat tegen het beroepsgeheim in. Taskforce-voorzitter Van der Laan: "Het is toch heel erg logisch dat we het belang van het kind voorop zetten boven de privacy van iemand die het kind misschien wel heel veel kwaad aandoet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl