Trump en Priebus tijdens de toespraak van Trump na zijn verrassende overwinning Reuters

Donald Trump heeft zijn eerste benoemingen bekendgemaakt. De Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus wordt Trumps stafchef in het Witte Huis, campagneleider Stephen Bannon wordt zijn belangrijkste strategisch adviseur. Daarmee lijkt Trump zowel de Republikeinse partij als de kiezers die de bezem door Washington wilden halen, tevreden te willen stellen.

Priebus en Bannon zullen "als gelijkwaardige partners de federale regering omvormen" meldde het Trump-kamp. Ze doen dat samen met aankomend vice-president Mike Pence, die de leiding heeft in Trumps overgangsteam.

Establishment

Amerikaanse media speculeerden al dagen over de persoon van de nieuwe stafchef, van oudsher de belangrijkste functie in het team dat de president ondersteunt. De stafchef is vaak de laatste persoon die aanwezig blijft bij de president als die een belangrijke beslissing moet nemen. 

Partijvoorzitter Priebus heeft Trump tijdens de campagne gesteund en verdedigd, waar veel andere Republikeinse politici zich afkeerden van hun eigen kandidaat. Priebus noemde zijn benoeming een grote eer. Hij zei dat Trump een "geweldige president voor alle Amerikanen" zal zijn.

Priebus geniet het vertrouwen van de meeste Republikeinse politici en heeft veel ervaring met en kennis van het establishment in Washington. Hij is bevriend met Paul Ryan, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Met Ryan lag Trump gedurende de campagnetijd meerdere malen overhoop. 

Met Priebus aan zijn zijde kan Trump de relatie met Ryan herstellen. Trump heeft Ryans steun nodig om zijn plannen door het Congres te krijgen.

Stephen Bannon Reuters

Opmerkelijker is de benoeming van Stephen Bannon, een voormalige bankier en voormalig chef van de uiterst rechtse website Breitbart News, die populair is bij Amerikanen die overtuigd zijn van de superioriteit van het blanke ras. Een Democratisch lid van het Huis van afgevaardigden, Adam Schiff, noemt Bannon op Twitter een antisemiet en vrouwenhater.

Old school-Republikeinen beschouwen hem als een onruststoker en een volksmenner. Bannon werd halverwege augustus door Trump aan het hoofd van zijn campagne geplaatst. Via zijn site voerde hij campagne tegen het establishment in de Republikeinse Partij en Paul Ryan in het bijzonder.

STER reclame