Tientallen beveiligers arriveren in Maassluis voor de intocht van Sinterklaas
NOS NieuwsAangepast

Maassluis houdt adem in voor intocht Sinterklaas

Met een noodverordening, dranghekken en andere veiligheidsmaatregelen maakt Maassluis zich op voor de feestelijke intocht van Sinterklaas. De stoomboot met de goedheiligman wordt rond het middaguur verwacht in de haven, waar de burgemeester hem zal verwelkomen.

Aangezien voor- en tegenstanders van Zwarte Piet protestacties hebben aangekondigd, wordt de intocht beveiligd door honderden politieagenten. De eerste beveiligers zijn inmiddels gearriveerd, evenals zo'n vijftien man van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD).

Tegenstanders van Zwarte Piet, verenigd in de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, hebben gisteravond in een open brief (pdf) hun grondrecht om vreedzaam te demonstreren verdedigd. De actievoerders verzetten zich tegen het "racistische karakter van het Sinterklaasfeest", maar zeggen geweld af te wijzen.

Maassluis kijkt gespannen uit naar komst Sint

Ze hebben hun komst niet officieel aangemeld bij de gemeente. De actiegroep zegt dat zo'n 400 sympathisanten via Facebook hebben laten weten naar Maassluis te komen.

Voorstanders Zwarte Piet

Betogers die voor het behoud van een zwarte Zwarte Piet zijn, in plaats van gekleurde of gevlekte pieten, hebben zich wel gemeld en een plek langs de route toegewezen gekregen.

De bezoekers worden door een sluis van dranghekken naar het feestterrein geleid. Eerdere berichten over detectiepoortjes berusten op een misverstand, zegt de politie.

Al die mensen zijn zo blij om mij te zien en dat is geheel wederzijds.

Sinterklaas

Sinterklaas zelf heeft nog niet veel meegekregen van de Zwarte Pietendiscussie. "Ik ben straks in Nederland en dan pas ga ik daar eens rustig over nadenken", zei hij vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

De goedheiligman heeft vooral heel veel zin in de intocht in Maassluis. "Het is altijd een bijzonder moment. Al die mensen zijn zo blij om mij te zien en dat is geheel wederzijds."

Of de Stoomboot op tijd aanmeert in Maassluis is nog maar de vraag. Vanwege de vele cadeaus en de lage waterstand ligt de boot erg laag. "Maar ik houd de moed erin. De Huispiet is ermee bezig, dus het komt helemaal goed", zei Sinterklaas.

De Huispiet zelf had wel een oplossing voor het probleem. "Misschien kunnen de mensen in Maassluis even naar de wc gaan en doorspoelen, zodat er meer water in de Nieuwe Waterweg stroomt. Dan komt het waarschijnlijk wel goed", vertelde hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl