In Maassluis worden hekken geplaatst
NOS NieuwsAangepast

'Donker wolkje boven intocht Maassluis'

Detectiepoortjes. Een noodverordening. De Mobiele Eenheid op stand-by. Maassluis lijkt zich op de maken voor een risicowedstrijd in plaats van de landelijke sinterklaasintocht. "Het wordt spannend hoe het zich zal ontwikkelen", zegt Ted Dekker van winkeliersvereniging Stadshart Maassluis. "Er hangt een donker wolkje boven."

"We laten ons er niet door tegenhouden. We kijken ernaar uit om te laten zien hoe leuk Maassluis is. Alles staat klaar, het ziet er prachtig uit en het weer zal ook meevallen. We hebben positieve verwachtingen."

Toch maakt ook Dekker zich zorgen over de aankondigingen van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet die in Maassluis willen demonstreren. Kick Out Zwarte Piet, de Nederlandse Volksunie, Stop Blackface, voetbalsupporters, RIP Zwarte Piet. Vanmiddag werden nog twee mannen opgepakt voor opruiing en bedreiging.

"We zijn bang voor de anti-Zwarte Piet-demonstranten, maar ook voor mensen die daarop reageren. Het ene lokt het andere uit. Ik hoop dat dat niet gaat gebeuren."

Ik hoop dat het allemaal meevalt. Er zijn zo veel maatregelen genomen dat kwaadwillenden niet de kans zullen krijgen.

Ted Dekker

Alle maatregelen noemt Dekker daarom een noodzakelijk kwaad. "Het beter als het niet nodig is, maar better safe than sorry." Hij is zelf niet bang voor confrontaties. "Er zijn zo veel maatregelen genomen dat kwaadwillenden geen kans zullen krijgen. Ik hoop dat het allemaal meevalt."

Dekker merkt dat alle maatregelen sommige van de 25.000 verwachte bezoekers nerveus maken. "Er wordt veel over gesproken, ook op sociale media. De een is wat banger dan de ander, maar het heeft de aandacht."

Ook de kinderen zullen daarvan wat hebben meegekregen, vermoedt hij. "Je voelt het bij ouders, wellicht dat die spanning ook overkomt bij kinderen. Ik hoop dat het aan hen voorbijgaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl