Ik zeg: al die mensen oppakken en slavernij weer invoeren. Werkte vele malen beter en productiever.
Het is een van de berichten die Joyce kreeg, nadat ze vorig jaar in haar eentje in Weesp tegen Zwarte Piet protesteerde. De demonstratie zelf verliep ook al niet bepaald gemoedelijk: ze kreeg veel boze reacties en haar protestbord werd weggerukt door een politie-agent. De beelden van die aanvaring belandden op Dumpert.
Joyce demonstreerde in Weesp, omdat ze daar is opgegroeid als kind van een witte vader en zwarte moeder. Haar gedachte was: in Weesp kennen de mensen me en zullen ze me dus ook beter begrijpen dan bij een landelijke intocht. "Zij weten dat ik niet gewelddadig ben, hun kind niks aan ga doen en dat ik verder prima mijn best doe in dit leven", zegt Joyce.
Maar de reacties van haar ex-stadsgenoten waren niet onverdeeld positief. "Mensen die ik kende, haalden met gebalde vuisten naar me uit en riepen de meest racistische dingen. Kutnegerin. Ik durf het bijna niet te herhalen, want ik sta totaal niet achter die woorden. En ik denk dat herhaling niemand goed doet."
Ondanks de negatieve reacties protesteert Joyce vandaag opnieuw in Weesp, dit keer met een groep vrienden. "We zijn er niet om een kinderfeestje te verpesten, maar om onze kinderen, die toevallig een kleurtje hebben, ook een Sinterklaasfeest te laten vieren", zegt Joyce.
"Zwarte Piet is racistisch, maar zorgt ook nog eens voor heel veel pesterijen en kwetst mensen. Dit laatste is de voornaamste reden om gewoon afscheid te nemen van zo'n racistisch karikatuur. We vinden Sinterklaas echt een toffe peer en Piet ook, maar niet in het zwart."
Waar het volgens haar vooral misgaat, is dat mensen die Zwarte Piet willen behouden, zich weggezet voelen als racist. "En dat is helemaal niet het geval", vindt Joyce. "Je spreekt iemand aan op dat iets racistisch is. Dat is iets anders dan dat die persoon racistisch is."
Terug naar vorig jaar, toen Joyce het aan de stok kreeg met de politie-agent. Deze week hadden de twee een gesprek, om terug te kijken op het incident. Joyce: "Hij zei dat hij persoonlijk geen mening heeft over Zwarte Piet, maar achteraf gezien misschien anders had kunnen handelen."
Joyce weet dat ze vandaag weer een hoop reacties kan verwachten. "Maar de politie heeft beloofd dat als mensen racistische dingen naar ons roepen, ze ingrijpen."
De politie wil niet ingaan op de inhoud van het gesprek. Wel laat een woordvoerder weten: "Ook de politie wil een veilige en gezellige optocht. Er hebben inderdaad mensen aangekondigd te willen demonstreren. Wij zullen hen de ruimte geven om dat te doen."
België
In België is de verandering van Zwarte Piet in allerlei andere soorten pieten met minder rumoer gegaan dan in Nederland. Televisiezenders en speelgoedwinkels hebben daar het Pietenpact getekend, waarin ze afstand nemen van 'Zwarte' Piet.
In de intentieverklaring staat dat ze afstand nemen van "raciale stereotypering" die rond Zwarte Piet hangt. Verder staat de invulling van de pieten vrij.