De nieuwe website greatagain.gov greatagain.gov

Donald Trump heeft in de aanloop naar zijn presidentschap een nieuwe website en een Twitteraccount gekregen. Bezoekers van greatagain.gov vinden daar informatie over Trumps politieke ideeën, over hemzelf en ze kunnen zich aanmelden voor een plaats in het 'overgangsteam' dat de machtswisseling tussen Obama en Trump voorbereidt.

Op de website staat ook dat Trump 4000 mensen zoekt voor uiteenlopende posities in zijn regeringsapparaat. Obama's medewerkers vertrekken tegelijkertijd met de president en moeten dus vervangen worden. Hoe mensen zich voor zo'n functie kunnen aanmelden, wordt niet vermeld.

Voor de overgangsperiode is ook een Twitteraccount aangemaakt, waarop vandaag de eerste tweet werd geplaatst. 

Eerder vandaag was Trumps oude website ook al in het nieuws. Zijn oproep uit de verkiezingscampagne om in de Verenigde Staten geen moslims binnen te laten, is plotseling van zijn campagne-website verdwenen. Volgens de Britse online-krant The Independent gebeurde dat gisterochtend nadat hij tot president was gekozen. 

Het lijkt erop dat een storing op de website de oorzaak is van het verwijderen van de oproep, maar dat is niet helemaal zeker. 

Terreuraanslag

Trump sprak op 7 december vorig jaar aanhangers toe. Dat was kort na de terreuraanslag in San Bernardino, waar een geradicaliseerd moslimechtpaar veertien bezoekers van een zorgcentrum doodschoot.

"Donald J. Trump roept op tot een inreisverbod voor alle moslims die naar de VS willen", zei Trump een paar dagen later. Hij verwees daarbij naar onderzoek waaruit was gebleken dat veel moslims Amerikanen haten. 

"Totdat wij dat probleem begrijpen en het gevaar dat ervan uitgaat, kan ons land niet het slachtoffer zijn van gruwelijke aanslagen door mensen die alleen in de jihad geloven, niet voor rede vatbaar zijn en geen respect hebben voor het menselijk leven."

De uitspraak werd kort daarna op zijn campagnewebsite gepubliceerd.

www.donaldjtrump.com

De uitspraak leverde een stortvloed van reacties van afkeer op. Tegenstanders beschuldigden Trump van racisme en vreemdelingenhaat.

In augustus leek hij zijn standpunt af te zwakken. Hij pleitte toen voor een Koude Oorlog tegen de radicale islam met een tijdelijke immigratiestop voor mensen uit "gevaarlijke landen", maar zijn eerdere uitspraak bleef op zijn campagnewebsite staan.

Dat is niet langer het geval. Wie op internet naar de pagina met de omstreden uitspraak zoekt komt wel een verwijzing tegen, maar als je de link volgt komt je op de homepage van Trumps site terecht. 

Banners

Volgens de Britse krant The Guardian is de pagina verdwenen na een technische ingreep door het team van Trump. Vanochtend bleek het namelijk mogelijk te zijn om op de perspagina van de website van Trump eigen banners te plaatsen. 

Die mogelijkheid werd op de sociale media veel gedeeld. Daarop greep het technische team van Trump in en sindsdien zijn volgens de krant alle persberichten, dus niet alleen die over de moslimboycot, verdwenen.

Toch is de pagina niet helemaal weg. Je komt er door in Google de 'in cache'-mogelijkheid (het groene driehoekje) aan te klikken.

google.nl

STER reclame