Politiemensen zoeken in de wijk naar de verdachten
NOS NieuwsAangepast

Twee verdachten San Bernardino gedood

De politie heeft twee verdachten van de schietpartij in de Amerikaanse stad San Bernardino gedood. De man en vrouw kwamen om het leven bij een vuurgevecht met agenten. Daarbij raakte ook een politieman gewond. Hij verkeert niet in levensgevaar.

De politie was na een tip naar een woning gegaan in het nabijgelegen Redlands. Daar zagen agenten een auto rijden die leek op de vluchtauto van de schutters. Na een achtervolging stopte de auto en begon het vuurgevecht met de politie.

Arrestatie

Tijdens de schotenwisseling rende een derde persoon weg. Die is aangehouden, maar bleek niets met de schietpartij te maken te hebben.

De twee dode verdachten droegen gevechtstenues. Ze hadden machinegeweren en handvuurwapens bij zich. In de auto zijn verdachte spullen gevonden, mogelijk explosieven. Dat wordt nog onderzocht.

Farook

De identiteit van de verdachten is nog niet bekendgemaakt. Lokale media melden dat een van hen Syed Farook heet. Hij is een Amerikaans staatsburger en zou wonen in het appartement in Redlands.

"In het zorgcentrum waar de schietpartij plaatsvond, zou iemand werken die ook Syed Farook heet", zegt correspondent Wouter Zwart. "De zwager van deze werknemer heeft op een persconferentie gezegd dat hij niet begrijpt waarom Farook dit gedaan heeft. De autoriteiten hebben nog geen namen genoemd, maar er zijn dus aanwijzingen dat het gaat om deze man."

'Er worden huiszoekingen verricht'

Explosieven

Bij de schietpartij in een zorgcentrum voor gehandicapten in San Bernardino vielen veertien doden. Zeventien mensen raakten gewond.

In het gebouw zijn mogelijk explosieven gevonden. De politie doorzoekt het zorgcentrum daarom. Ook het huis in Redlands, waar de verdachten werden gezien, wordt doorzocht. De FBI gaat daarbij voorzichtig te werk, omdat er mogelijk boobytraps zijn geplaatst.

Het motief voor de aanval in San Bernardino is nog onduidelijk. De FBI sluit terrorisme niet uit.

De aanval is de dodelijkste schietpartij in de VS sinds december 2012, toen een jongeman twintig kinderen en zes volwassenen doodschoot op de Sandy Hook-school in Newtown.

14 doden bij schietpartij, verdachten gedood

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl