Donald Trump op campagne
NOS Nieuws

Donald Trump wil grenzen VS sluiten voor moslims

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump roept op tot een inreisverbod voor moslims in de VS. De grenzen moeten dicht voor alle moslims, zowel toeristen als mensen die willen immigreren, vindt Trump.

Met die uitspraak reageert hij op "de hoeveelheid haat onder grote delen van de moslimpopulatie", staat in een verklaring van Trumps campagneteam.

"Waar die haat vandaan komt zullen we moeten onderzoeken. Zolang we dit probleem en de gevaarlijke gevolgen ervan niet begrijpen, kan ons land niet het slachtoffer zijn van afschuwelijke aanslagen door mensen die alleen geloven in de jihad en geen begrip of respect hebben voor menselijk leven."

Trump wil inreisverbod moslims

Trumps oproep komt nadat vorige week een moslimechtpaar in het Californische San Bernardino veertien mensen had doodschoten.

Het Witte Huis heeft de opmerkingen van Trump veroordeeld. In een verklaring werd benadrukt dat de uitlatingen van de Republikein in strijd zijn met de Amerikaanse waarden en nationale veiligheidsbelangen.

Trump kan soms een flapuit zijn, maar dit was een doelbewuste zet.

Correspondent Arjen van der Horst

Volgens correspondent Arjen van der Horst was dit geen opwelling van Trump. "Hij kan soms een flapuit zijn, maar dit was een doelbewuste zet. Hij bracht het naar buiten als een geschreven verklaring", zegt Van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal.

Zijn politieke tegenstrevers veroordelen de uitspraak van Trump, zegt Van der Horst. "De Democratische kandidaat O'Malley noemt hem een 'fascistische demagoog'. Ze kunnen hier ver gaan in campagnetijd, maar dit soort taal is zeer ongebruikelijk." Maar ook uit het Republikeinse kamp klinkt kritiek. "Jeb Bush reageerde door te zeggen dat er een steekje los zit bij Trump. En zelfs Ted Cruz, die binnen de Republikeinen de rechterflank vertegenwoordigt, zei dat dit niet zijn beleid zou zijn."

Boze blanke arbeiders

Toch zal deze uitspraak Trump geen windeieren leggen, verwacht Van der Horst. "Hij wordt alleen maar populairder. Er is in de VS een aanzienlijke minderheid bestaande uit boze blanke arbeiders, die niet profiteren van de economische groei van de laatste jaren en die zich bedreigd voelen door andere demografische groepen in het land."

"Daarnaast vertrouwen ze Trump in de strijd tegen het terrorisme en tegen IS. Zij zien in Trump de kandidaat die hun stem verwoordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl