Vogelgriep: een virus dat regelmatig opduikt
Opnieuw wordt de Nederlandse pluimveesector getroffen door vogelgriep. De laatste grote uitbraak van het besmettelijke virus was in 2003.
Toen werd eenderde van de totale pluimveestapel van Nederland vernietigd en gold ook een landelijke ophokplicht en een vervoersverbod.
In totaal 30 miljoen dieren op 1300 bedrijven. De directe schade was volgens de brancheorganisatie voor pluimveehouders NVP 300 miljoen euro.
Ophokplicht
Sindsdien keert het virus regelmatig terug. Ook dit jaar is het al een paar keer geconstateerd bij pluimveehouderijen.
Meestal ging het om een milde variant van het virus en kon door het ruimen van het besmette pluimvee verdere besmetting worden voorkomen. Een algemene ophokplicht was dan niet nodig.
De ophokplicht is bedoeld om te voorkomen dat trekvogels het virus verspreiden onder pluimvee dat buiten loopt. Die nemen het virus dan mee naar binnen waar het zich razendsnel kan verspreiden.
Besmetting
Van vogelgriep bestaan verschillende varianten, van milde tot zware. In alle gevallen worden de besmette kippen geruimd om te voorkomen dat het virus muteert tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant.
De gevolgen van de variant H5N8, waar het bij deze uitbraak mogelijk om gaat, zijn niet heel ernstig. Mensen kunnen er in theorie door besmet raken, maar dat is tot nu toe nog nooit gebeurd.
Voor kippen is het H5N8-virus wel heel gevaarlijk. Circa 30 procent van de kippen gaat eraan dood.
Poolgebieden
Vorige maand werd bekend dat de vogelgriep die twee jaar geleden uitbrak, was verspreid door trekvogels die van Oost-Azië, via het poolgebied, naar Europa vliegen.
Tot dan toe werd gedacht dat er geen trekvogels van Oost-Azië en Europa vlogen. En aangezien er ook geen vervoer van pluimvee is tussen die gebieden was het onduidelijk waardoor het virus verspreid werd.