Medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ruimen 30.000 kippen op een besmet bedrijf in 2015.
NOS NieuwsAangepast

Vogelgriep verspreidde zich over de wereld via poolgebieden

De vogelgriep die twee jaar geleden uitbrak, is verspreid door trekvogels. Nederlandse onderzoekers hebben in een internationaal team van wetenschappers onderzocht hoe het H5N8-virus zich snel over de wereld kon verspreiden. Vandaag publiceren zij hun bevindingen in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Science.

Het virus brak uit in Zuid-Korea in 2014 en al snel raakten vogels in Japan, Noord-Amerika en Europa besmet. In Nederland werden in onder meer Barneveld, Zoeterwoude en Hekendorp tienduizenden kippen geruimd. Rondom de getroffen bedrijven werd een vervoersverbod ingesteld en mocht pluimvee niet meer naar buiten.

Waarschuwing

Het was onduidelijk hoe de vogelgriep zich zo snel, over zo een groot gebied kon verspreiden. Wetenschappers dachten dat er geen vogels van Oost-Azië naar Europa vliegen. Ook is er geen vervoer van pluimvee tussen die gebieden.

29 onderzoeksinstituten over de hele wereld deden onderzoek naar trekvogelsoorten die gevoelig waren voor H5N8. Die concluderen nu dat de vogels toch waarschijnlijk van Azië, via broedgebieden in het poolgebied, naar Noord-Amerika en Europa trekken. De wetenschappers denken dat ze door het onderzoek in de toekomst beter kunnen voorspellen hoe een vogelgriep zich verspreidt.

Thijs Kuiken van het Erasmus MC deed mee aan het onderzoek. Hij is enthousiast dat een internationaal onderzoek met deze resultaten komt en is overtuigd van de impact ervan. "Nu we meer weten over de rol van trekvogels in de verspreiding van vogelgriep, moet het in de toekomst mogelijk zijn om bijvoorbeeld pluimveehouders veel eerder te waarschuwen over mogelijke virus-uitbraken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl