NOS NieuwsAangepast

Vogelgriep: per direct ophokplicht in het hele land

Voor heel Nederland is een ophok- en afschermplicht ingesteld voor bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren. Het is een voorzorgsmaatregel omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is gevonden.

Ook in Nederland zijn ongeveer tien dode wilde watervogels ontdekt, in de buurt van Monnickendam. Het waren futen en kuifeenden. Bij deze dieren is vogelgriep vastgesteld, vermoed wordt dat het gaat om de H5N8-variant. De dieren worden nog verder onderzocht.

In 2005 werd in Nederland, België en een aantal andere Europese landen ook een ophokplicht ingevoerd als voorzorgsmaatregel tegen de verspreiding van vogelgriep.

In 2014 was er in Nederland een uitbraak van de ziekte, die voor kippen extreem gevaarlijk is. Circa 30 procent van de besmette kippen gaat eraan dood.

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft pluimveebedrijven dringend opgeroepen extra hygiënemaatregelen te nemen. Zo moet het aantal bezoekers aan bedrijven tot een minimum worden beperkt, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Hongarije kwam op 27 oktober met een melding, Polen op 7 november, Duitsland op 8 november en Oostenrijk vandaag. In Hongarije werd op 3 november een besmetting met H5N8 vastgesteld bij een kalkoenenbedrijf.

Kadavers

Pluimveebedrijven in Nederland moeten de NVWA waarschuwen als ze symptomen van de ziekte zien. Als er meerdere wilde watervogels dood op één plek worden gevonden, kan dat een aanwijzing zijn voor vogelgriep.

Pluimveehouders en bijvoorbeeld wandelaars in de natuur wordt sterk afgeraden om dode watervogels aan te raken. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met de H5N8-vogelgriep besmet kunnen raken, maar dat kan niet helemaal worden uitgesloten, schrijft Van Dam aan de Kamer.

Insleep

Het belangrijkste doel van de ophokplicht is te voorkomen dat het virus vanuit de natuur in bedrijfsgebouwen en kippenstallen terechtkomt. Dat wordt het "risico van insleep" genoemd.

Staatssecretaris Van Dam heeft het Erasmus Medisch Centrum gevraagd om dit najaar specifieke soorten wilde watervogels actief te volgen. Dat kan volgens hem extra informatie opleveren over de verspreiding van het H5N8-virus in Nederland.

Effectief

De Nederlandse Vakbond Pluimvee is tevreden over de maatregelen die de staatssecretaris heeft afgekondigd. De bond heeft er vertrouwen in dat de ophokplicht effectief is en verwacht dat alle pluimveebedrijven de waarschuwingen serieus nemen en er alles aan zullen doen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

De secretaris van de bond zegt dat de hygiënemaatregelen weer helemaal in acht worden genomen. "De alertheid was de laatste tijd weer wat verslapt", zegt secretaris Jan Brok. De bond wist al een paar dagen dat het vogelgriepvirus zich vanuit Oost-Europa begon te verspreiden, ook deze kant op.

Nederland heeft een grote pluimveesector. In 2014 werd becijferd dat er 105 miljoen kippen en vleeskuikens zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl