De H5N8-variant, die is opgedoken in Hekendorp, heeft nog nooit mensen besmet
NOS Nieuws

Vogelgriep is H5N8, niet al te gevaarlijk

Bij de uitbraak van vogelgriep in Hekeldorp gaat het om de variant H5N8. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. Door H5N8 kunnen mensen in theorie besmet raken, maar tot nu toe is dat nog niet gebeurd.

"Van dit type virus in het algemeen weten we dat het soms op de mens kan overgaan, bij direct en intensief contact met kippen", zegt Jaap van Dissel van het RIVM. Dat betekent dat vooral kippenboeren en ruimers risico lopen om ziek te worden. De gevolgen van een besmetting zijn niet al te ernstig.

Voor kippen is H5N8 volgens Van Dissel wel extreem gevaarlijk. Circa 30 procent van de besmette kippen gaat eraan dood. De maatregelen die nu worden genomen, zijn in het verleden altijd succesvol geweest, zegt hij.

Duitsland

De H5N8-variant is eerder opgedoken in China en Zuid-Korea, en deze maand nog in Duitsland. Of het virus vanuit Duitsland naar Nederland is overgeslagen, staat nog niet vast.

Van Dissel wijst erop dat het eten van besmet kippenvlees niet gevaarlijk is als het vlees goed is gekookt of gebakken. Door de genomen maatregelen komt het vlees overigens niet in de winkel te liggen.

RIVM: vogelgriep is H5N8

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl