NOS NieuwsAangepast

Clinton: klap is pijnlijk, maar we moeten Trump eerlijke kans geven

Clinton: het spijt me dat ik niet heb gewonnen

"We moeten Donald Trump een eerlijke kans geven, zodat er een vreedzame wisseling van de wacht in het Witte Huis plaatsvindt. De nederlaag is pijnlijk en zal dat ook nog wel een tijdje blijven, maar verkiezingen gaan nooit over één persoon", zei Hillary Clinton in reactie op haar nederlaag in de race voor het presidentschap. Clinton sprak haar aanhang, haar campagnemedewerkers en de pers toe in een hotel in New York.

Het was haar eerste officiële reactie op de verrassende zege van haar Republikeinse rivaal Donald Trump. Afgelopen nacht werd haar aangekondigde speech uitgesteld, toen haar nederlaag onvermijdelijk was geworden.

Glazen plafond

Clinton richtte zich apart tot jonge meisjes en vrouwen, en riep hen op hun dromen waar te maken. "We zijn er niet in geslaagd het glazen plafond te versplinteren. Maar op een dag gaat 't iemand wél lukken. Ik ben er ongelooflijk trots op dat ik jullie voorvechter was", voegde ze eraan toe. Clinton werd op het podium geflankeerd door haar man Bill, en haar dochter Chelsea.

Overigens heeft Clinton wel de meeste stemmen van Amerikaanse kiezers, the popular vote, binnengehaald, benadrukte Clintons kandidaat voor het vice-presidentschap Tim Kaine, die Clinton introduceerde. Maar Trump vergaarde de meeste kiesmannen en haalde daarmee de overwinning binnen.

Geïmproviseerd

Clinton begon veel later dan voorzien aan haar toespraak, omdat de hotelzaal in allerijl in orde gemaakt moest worden, aangezien deze bijeenkomst spontaan georganiseerd moest worden.

Clinton heeft Donald Trump afgelopen nacht telefonisch gelukgewenst met zijn overwinning.

President Obama komt om 18.15 uur (Nederlandse tijd) met zijn reactie op de verkiezingsuitslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl