NOS NieuwsAangepast

Beschoten coffeeshops Amsterdam hoeven niet dicht

Coffeeshops die in Amsterdam worden beschoten, mogen toch open blijven. Voorwaarde is wel dat de coffeeshophouders maatregelen treffen en "maximaal meewerken aan politieonderzoek". Dat heeft burgemeester Van der Laan bepaald.

De ondernemers moeten vooraf een verklaring met die strekking ondertekenen. Daarin staat bijvoorbeeld dat ze een camerasysteem moeten installeren.

Gisteren werd een verdachte aangehouden voor de beschieting van een coffeeshop in de Stadionbuurt in Amsterdam. Hij is de eerste verdachte die is opgepakt vanwege de schietpartijen bij coffeeshops.

Concurrentie

Omdat de schietpartijen een gevaar vormen voor de omgeving, was het Amsterdamse beleid tot nu toe dat de coffeeshops direct voor onbepaalde tijd hun deuren moesten sluiten. Doel van de sluiting was het herstellen van de rust.

Maar de gemeente sluit niet uit dat er ook een ander verband is tussen het sluiten van de coffeeshops en de beschieting. Coffeeshophouders misbruiken misschien het gewraakte Amsterdamse beleid om de concurrentie uit te schakelen.

Sinds oktober vorig jaar is er tien keer op een coffeeshop geschoten. Sommige cannabisverkooppunten zijn meerdere keren beschoten. In de afgelopen maanden nam het aantal beschietingen toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl