Een van de beveiligde Amsterdamse coffeeshops
NOS NieuwsAangepast

Deel coffeeshops Amsterdam beveiligd tegen beschietingen

In reactie op recente beschietingen wordt ongeveer de helft van de coffeeshops in het centrum van Amsterdam sinds vannacht beveiligd. Coffeeshopeigenaren hebben de beveiliging zelf ingehuurd. Samen loven ze 25.000 euro uit voor de gouden tip waarmee een eind komt aan de aanhoudende beschietingen.

De eigenaren weten niet waarom hun coffeeshops het doelwit zijn van beschietingen. De winkels zijn 's nachts gesloten en de eigenaren zeggen dat ze niet worden afgeperst. Om het signaal te geven dat ze er alles aan doen om het gevaar voor de omgeving te beperken, laten de eigenaren hun zaken nu beveiligen.

De afgelopen maanden zijn verschillende coffeeshops beschoten in Amsterdam. Enkele zaken zijn zelfs meerdere keren het doelwit geweest. In Amsterdam Oost werd maandagnacht nog na sluitingstijd een coffeeshop onder vuur genomen. Hierbij sneuvelde een raam.

Sluitingsbeleid

Omdat de schietpartijen volgens burgemeester Van der Laan van Amsterdam een gevaar vormen voor de omgeving van de coffeeshops, sluit hij de beschoten zaken direct.

Advocaat Veldman, die een aantal coffeeshopeigenaren bijstaat, zegt tegen de Amsterdamse omroep AT5 dat hij met Van der Laan in gesprek gaat om de sluitingsduur terug te brengen naar een week.

Verschillende partijen in de Amsterdamse gemeenteraad hebben Van der Laan gevraagd of hij met zijn strikte sluitingsbeleid de schutters niet juist in de kaart speelt. Mogelijk worden de zaken beschoten om de concurrentie uit te schakelen.

Concurrentie

Volgens de Amsterdamse Bond van Cannabisdetaillisten krijgen coffeeshops in Amsterdam het juist veel te druk door de weggevallen concurrentie. De coffeeshopeigenaren betwijfelen of ze worden beschoten door concurrenten die sluiting van hun zaken willen forceren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl