Een raamprostituee bij het oude Utrechtse Zandpad
NOS NieuwsAangepast

Alle lichten nu op groen voor prostitutiezone Utrecht

De bouw van de nieuwe prostitutiezone langs de Vecht in Utrecht hoeft niet te worden stilgelegd. De Raad van State heeft alle bezwaren van buurtbewoners tegen het Nieuwe Zandpad verworpen.

De gemeente is al enkele maanden bezig om het gebied aan de Einsteindreef bouwrijp te maken, vooruitlopend op de uitspraak van de Raad van State. Vastgoedontwikkelaar Beja uit Hoogeveen bouwt er daarna een complex met 162 prostitutieramen.

Bewoners van het Utrechtse Antoniuskwartier zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente om in de buurt van hun wijk zo'n groot complex te bouwen. Ze vrezen overlast.

Redelijkheid

In de uitspraak schrijft de Raad van State dat de gemeente op basis van onderzoek in redelijkheid voor de locatie aan de Einsteindreef mocht kiezen. Toen de prostitutieboten aan het Zandpad en de ramen in de Hardebollenstraat in het centrum van de stad er nog waren, waren er ook 162 ramen.

De Raad van State noemt het niet uitgesloten dat bezoekers van het Nieuwe Zandpad ook in het Antoniuskwartier zullen komen, maar de Raad verwacht geen onaanvaardbare prostitutie- en drugsgerelateerde overlast.

Het Antoniuskwartier is een nieuwe wijk waar in totaal iets meer dan 200 woningen komen, deels op de plek waar nu het oude Ziekenhuis Overvecht wordt gesloopt. Eerder dit jaar zijn de eerste 56 eengezinswoningen opgeleverd.

De woningen van de bezwaarmakers liggen op driehonderd meter afstand en worden van de prostitutiezone gescheiden door een doorgaande weg en water- en groenvoorzieningen.

Mensenhandel

In 2013 trok de gemeente de vergunning in voor de boten langs de Vecht en later ook voor de panden in het centrum. Er waren volgens toenmalig burgemeester Wolfsen aanwijzingen voor mensenhandel.

Dat leidde tot veel ophef, zowel bij exploitanten als prostituees die plotseling zonder inkomsten zaten. Rechtszaken om het besluit van de gemeente terug te draaien werden in het voordeel van de gemeente beslecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl