NOS NieuwsAangepast

Wiebes komt snel met oplossing voor zzp'ers in nood

Het kabinet maakt haast met de aanpak van de problemen die zelfstandigen ondervinden door de nieuwe wet DBA. De afgelopen tijd zijn tienduizenden zzp'ers aan de kant gezet, omdat opdrachtgevers bang zijn voor de gevolgen van de nieuwe wet, meldden belangenorganisaties onlangs aan de NOS.

Staatssecretaris Wiebes erkent de problemen ruiterlijk. "De zorgen zijn heel herkenbaar en we moeten snel wat doen", zei hij tegen een bezorgde Tweede Kamer. Veel fracties krijgen mails van zzp'ers die niet meer aan het werk komen. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt loopt de wet, die bedoeld is om schijnzelfstandigheid te bestrijden, ernstig uit de hand.

Urgentie

Wiebes praat met allerlei opdrachtgevers, opdrachtnemers en brancheorganisaties om een oplossing te vinden. Aanvankelijk wilde de staatssecretaris pas in december met een aanpak van de problemen komen. Vanwege de "urgentie" is die brief vervroegd naar november. Over de inhoud van de brief wilde Wiebes niets zeggen.

Nederland telt ruim een miljoen zzp'ers. Volgens belangenorganisatie ZZP Nederland zijn al 40.000 van hen de dupe geworden van de nieuwe wet DBA. Bedrijven en organisaties zijn bang voor fikse naheffingen of boetes, en daarom stoppen ze de samenwerking. Wiebes heeft het uitdelen van boetes onlangs al stopgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl