NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: vreemde sneeuwballen en Trump van podium gesleurd

Heb je om een of andere reden geen nieuws gevolgd dit weekend? Geen nood, wij hebben de opvallendste verhalen op een rij gezet.

Siberisch strand bezaaid met mysterieuze sneeuwballen

Zaterdag doken er foto's op van een strand in het noorden van Rusland. Het strand ligt sinds een week vol met sneeuwballen.

Op foto's van The Siberian Times is te zien dat er duizenden ballen liggen. Sommigen zijn zo groot als basketballen. Het hele strand van het plaatsje Nyda, dat ten noorden van de Noordpoolcirkel ligt, is ermee bedekt. Een woordvoerder van het Arctisch onderzoeksinstituut noemt het fenomeen heel bijzonder. Hij denkt dat het te maken heeft met een combinatie van de wind, de ijsvorming en de temperatuur.

De eerste druk van het boek van Astrid Holleeder over haar broer, crimineel Willem Holleeder, is na één dag al toe aan een tweede druk, meldt Oscar van Gelderen van uitgeverij Lebowski. De oplage van 80.000 exemplaren is bij de uitgever helemaal uitverkocht. In de boekhandels verkoopt het boek razendsnel.

In Judas vertelt Astrid over haar jeugd, over de familie waarin ze opgroeide, en over hoe het was om met een broer als Willem Holleeder op te groeien. Hij zit vast op verdenking van zes moorden.

De omslag van het boek Judas van Astrid Holleeder

Modern en 'opgekalefaterd' Thialf valt in de smaak bij publiek

Zaterdag werd het vernieuwde schaatsstadion Thialf een dag voor enthousiastelingen geopend. "Schitterend", "mooi licht" en "bijzondere sfeer": zo spraken de bezoekers over Thialf. Er was veel belangstelling voor de schaatshal in Heerenveen, die de afgelopen maanden flink onderhanden is genomen.

De hal kreeg een nieuw dak, nieuwe stoelen, nieuw luchtgordijn en niet onbelangrijk: beter ijs.

Moderne ijshal Thialf valt in de smaak bij publiek

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken heeft voorgesteld dat vluchtelingen voortaan buiten de EU asiel moeten aanvragen. De Maizière wil met de nieuwe aanpak bootvluchtelingen afschrikken en mensensmokkelaars buiten spel zetten. Als het vooruitzicht weg is dat ze ooit de kust van Europa bereiken en mogen blijven, zouden migranten de levensgevaarlijke tocht niet meer ondernemen, is zijn redenering.

Het is lastig haalbaar, maar het zou ook zomaar het begin van een nieuw, strenger Europees asielbeleid kunnen zijn. Dat zegt Duitsland-correspondent Jeroen Wollaars over het plan.

Een moeder met twee kinderen bij aankomst op Kreta

En de verkiezingen in de VS..

De laatste dagen voor de verkiezingen op 8 november zetten de presidentskandidaten alles in. Ze richten zich vooral op de swing states. Daar houden Trump en Clinton speeches. Niet om zwevende kiezers over te halen (die zijn er niet zoveel meer), maar wel om te zorgen dat de eigen achterban fired up is en komt opdagen bij de stembus dinsdag.

Clintons aanhangers reizen door het hele land, maar de kandidaat zelf richt zich vooral op Florida, de grootste en belangrijkste swing state van 2016. Veel sterren roepen hun fans op om op Clinton te stemmen, zo ook Beyoncé zaterdag.

Trump van podium

Trump krijgt niet veel steun van sterren, maar dat heeft hij ook niet nodig, zei hij tijdens een speech in Pennsylvania. Daar was hij zaterdag, zondag was hij in Reno. Daar werd hij tijdens een toespraak door veiligheidsagenten van het podium gehaald. Er was in de zaal wat onrust ontstaan toen een demonstrant een protestbord omhooghield.

Toen een van de omstanders riep dat hij gewapend was, werd het zekere voor het onzekere genomen. Trump werd in allerijl van het podium gehaald door twee beveiligers.

Trump van podium gehaald tijdens toespraak

En er was ook sportnieuws

Ajax heeft tegen AZ twee punten laten liggen. De Amsterdammers kwamen na een boeiend gevecht in Alkmaar niet verder dan 2-2.

Ook PSV heeft punten verspeeld. In Eindhoven kwam de landskampioen niet verder dan een gelijkspel tegen FC Twente. In een duel dat pas in de slotfase echt kon boeien, werd het 1-1.

Feyenoord heeft niet kunnen profiteren van het puntenverlies van Ajax en PSV. Sterker nog, de Rotterdammers leden bij Go Ahead Eagles hun eerste nederlaag van het seizoen: 1-0.

Feyenoord druipt af na de nederlaag in Deventer

Komende week...

Maandag wordt de Johannes Vermeer Prijs uitgereikt in de Ridderzaal, Den Haag. Minister Bussemaker geeft de prijs aan filmregisseur en beeldend kunstenaar Steve McQueen.

Dinsdag is een D-Day voor Amerika. Dan vinden de presidentsverkiezingen plaats. De strijd tussen kandidaten Trump en Clinton is nog steeds niet gestreden, het wordt een spannende eindstrijd.

Woensdag is de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal van NTR. In deze uitzending wordt duidelijk voor welk uiterlijk van Zwarte Piet NTR dit jaar heeft gekozen. Vrijdag werd bekend dat leden van de cast van het Sinterklaasjournaal twijfelden over deelname aan het komende seizoen, maar toch besloten te blijven op basis van het nieuwe script. In het nieuwe script wordt de kritiek op Zwarte Piet serieus genomen, zeggen zij.

Fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl