Syrische bootvluchtelingen in een volle rubberboot bij het Griekse eiland Lesbos
NOS NieuwsAangepast

'Bootmigranten terug naar Afrika is opvallende proefballon'

Het is lastig haalbaar, maar het zou ook zomaar het begin van een nieuw, strenger Europees asielbeleid kunnen zijn. Dat zegt Duitsland-correspondent Jeroen Wollaars over het plan van een Duitse minister om op zee opgepikte bootvluchtelingen direct terug naar Afrika te sturen.

"Het komt van een minister die bekendstaat als iemand die af en toe een proefballonnetje oplaat", zegt Wollaars in het NOS Journaal. Het is nog onduidelijk of het voorstel van minister De Maizière door de volledige Duitse regering wordt ondersteund. Zo heeft bondskanselier Merkel nog niet gereageerd op het plan van haar CDU-partijgenoot.

De oppositie is verbijsterd over het voorstel. "Die spreekt van een humanitair schandaal", zegt Wollaars.

Het voorstel van de minister van Binnenlandse Zaken is dat vluchtelingen voortaan buiten de EU asiel moeten aanvragen. De Maizière wil met de nieuwe aanpak bootvluchtelingen afschrikken en mensensmokkelaars buiten spel zetten. Als het vooruitzicht weg is dat ze ooit de kust van Europa bereiken en mogen blijven, zouden migranten de levensgevaarlijke tocht niet meer ondernemen, is zijn redenering.

Haken en ogen

Wollaars legt uit dat er grote haken en ogen aan het plan zitten. "Als je een vluchteling op het een Europees schip opneemt, dan ben je daar vanaf dat moment verantwoordelijk voor. Je kunt die mensen niet zomaar terugsturen naar Afrika." Daar komt bij dat het met politiek instabiele landen als Libië erg lastig is afspraken te maken over de terugkeer van vluchtelingen.

Ook de achtergrond van minister De Maizière speelt een rol bij de kritiek. Het is een politicus die regelmatig onder vuur ligt. "Hij had eerst het vluchtelingendossier onder zich, maar dat is hem afgenomen", zegt Wollaars. Critici betichtten hem van mismanagement.

Minister De Mazière van Binnenlandse Zaken

Het is dus een optie dat De Mazière vooral zichzelf in de kaart wil spelen. "We moeten dus afwachten wat de haalbaarheid van het plan is", zegt Wollaars.

Ruimhartig beleid onder druk

Het zou een ommezwaai zijn in het tot nu toe ruimhartige asielbeleid van Duitsland. Dat staat sinds de migratiegolf van de afgelopen jaren flink onder druk. Alleen al vorig jaar kwamen er 1,1 miljoen vluchtelingen naar Duitsland. De regering verwacht dat er tot 2020 nog eens 3,6 miljoen bijkomen.

"Het proefballonnetje zou dus toch de contouren kunnen vormen van een nieuw Duits en zelfs Europees beleid", zegt Wollaars. Vanuit Brussel is vooralsnog niet gereageerd op het plan.

Stil in Italië

In Italië heeft de politiek ook nog niet gereageerd op de Duitse 'proefballon'. Het is een van de landen die dagelijks met bootvluchtelingen te maken krijgt. Gisteren werden door de Italiaanse kustwacht 2200 vluchtelingen uit zee opgepikt. Daaronder waren ook een aantal baby's.

In een vurig betoog riep paus Franciscus gisteren op tot een ruimhartiger asielbeleid.

Dit jaar zijn volgens UNHCR al evenveel bootvluchtelingen omgekomen op de middellandse Zee als in 2015 bij elkaar. Het aantal doden ligt rond de 3800. Volgens het rapport uit oktober hebben dit jaar ruim 320.000 vluchtelingen de oversteek naar Europa ondernomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl