ANP
NOS NieuwsAangepast

Nieuw-Zeeland ontvangt koningspaar met Maori-ceremonie

Na het staatsbezoek aan Australië vervolgen koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun verblijf 'down under' met een vol programma in Nieuw-Zeeland.

Het koningspaar start het driedaagse staatsbezoek in Wellington, waar ze officieel welkom worden geheten met een Maori-ceremonie. Daarna volgt een gesprek met de gouverneur-generaal Patsy Reddy.

Het laatste Nederlandse staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland was in 1988, toen koningin Beatrix het land bezocht. Tien jaar eerder bracht ze als prinses een officieel bezoek aan Nieuw-Zeeland, samen met prins Claus. Het prinselijk paar moest toen nog even wennen aan de hongi, de traditionele neusgroet van de Maori.

Prinses Breatrix en prins Claus geven een Maori-neusgroet in Nieuw-Zeeland (1978)

Willem-Alexander en Máxima brachten in 2002 een deel van hun huwelijksreis door in Nieuw-Zeeland en waren in 2006 in Nieuw-Zeeland voor een officieel bezoek.

Het staatsbezoek staat net als in Australië in het teken van het "bevestigen en versterken van de historische en bilaterale banden". De historische banden tussen Nederland en Nieuw-Zeeland dateren van 1642, bijna 375 jaar geleden, toen de Nederlandse VOC-vaarder Abel Tasman als eerste Europeaan Nieuw-Zeeland aandeed.

Nederlandse emigranten

Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw emigreerde een grote groep Nederlanders naar Nieuw-Zeeland. Inmiddels wonen er zo’n 150.000 mensen van Nederlandse oorsprong. Zowel in Christchurch als in Auckland heeft het koningspaar een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap.

Tijdens dit staatsbezoek reist er zoals gebruikelijk een handelsmissie mee, die onder leiding staat van minister Kamp van Economische Zaken.

Staatsbanket

Het koningspaar krijgt op de eerste dag een rondleiding over de Great War Exhibition, dat de rol van Nieuw-Zeeland laat zien tijdens de Eerste Wereldoorlog.

's Middags spreken ze met minister-president John Key en bezoeken ze een productiebedrijf dat gespecialiseerd is in digitale audiovisuele effecten. Hier zijn onder meer de beelden en geluid voor films als The Hobbit en The Lord Of The Rings bewerkt, die ook op Nieuw-Zeeland zijn opgenomen.

Blader hieronder door de foto's van het staatsbezoek aan Australië:

 • ANP
  Koning Willem-Alexander en Máxima kijken naar kangoeroes tijdens het staatsbezoek aan Australië
 • ANP
  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor het Opera House in Sydney
 • ANP
  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor het Opera House
 • ANP
  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens een expositie van Aboriginalkunst in Brisbane
 • ANP
  Koning Willem-Alexander en koningin Maxima met de gouverneur van Queensland
 • ANP
  Koning Willem-Alexander en koningin Maxima na de contraprestatie in de Sydney opera house met gebroeders Arthur en Lucas Jussen

Tijdens het staatsbanket in het Government House houden de koning en de gouverneur-generaal beiden een toespraak. In Nieuw-Zeeland staat er geen zogenoemde ‘contraprestatie’ op het programma. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is dat in Nieuw-Zeeland niet gebruikelijk. In Australië bood de koning de gouverneur-generaal een concert aan van de Nederlandse gebroeders Jussen, als dank voor de geboden gastvrijheid.

Aardbeving

In Christchurch laten de koning en koningin zich dinsdag informeren over het broedprogramma voor de kiwi, een bedreigde Nieuw-Zeelandse vogelsoort. Verder maken ze kennis met de cultuur en de economische prestaties van de Maori, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland. Ook bekijken ze in Christchurch de wederopbouw van de stad na de aardbeving in 2011.

In Auckland is er woensdag aandacht voor de gedeelde geschiedenis, met een bezoek aan een galerie waar twee gravures te zien zijn van de ontmoeting van Abel Tasman met de Maori in 1642.

Verder wonen de koning en koningin een deel van de economische conferentie Future of Food bij, waar de intensivering van de samenwerking op het gebied van landbouw, voeding en tuinbouw centraal staat.

De NOS doet vrijdag 11 november verslag van het staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland, van 19.20 – 19.50 uur op NPO 2. Presentatie: Astrid Kersseboom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl