Staatsbezoek volgens het boekje met gemopper in de marge
Karin Alberts
Verslaggever
Het vijfdaagse staatsbezoek aan Australië eindigde vandaag in Brisbane met een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap. Eerder schudden koning Willem-Alexander en koningin Máxima al ruim 700 Nederlandse handen bij soortgelijke bijeenkomsten in Perth en Sydney.
Dat de koning zoveel Nederlanders ontmoet in Australië, heeft een reden. Het land heeft namelijk een grote Nederlandse gemeenschap; in de jaren vijftig van de vorige eeuw emigreerden ongeveer 160.000 Nederlanders naar Down Under, zoals de Australiërs hun land ook wel noemen.
Het was een bezoek volgens het boekje. Precies volgens schema werden de programmaonderdelen afgelegd, 27 in totaal. Variërend van het 'instant-Lucky TV-kangoeroespotten' in de tuin van de gouverneur-generaal tot het zonnebloemen leggen bij het monument voor de Australische slachtoffers van vlucht MH17.
Hoogtepunt was de zogeheten contraprestatie: het bedanken van het gastland voor de ontvangst. Voor de gelegenheid speelden de broers Lucas en Arthur Jussen piano in het oranje uitgelichte Sydney Opera House. Het publiek ontving het koningspaar en de broers als heuse popsterren, inclusief enthousiast gefluit op de vingers.
De enige openlijke wanklank van het bezoek viel te horen bij de handelsdelegatie. In het kielzog van het koningspaar reisden meer dan honderd bedrijven mee. In de delegatie werd behoorlijk wat gemopperd.
Normaal gesproken zijn de vertegenwoordigers van de bedrijven dicht in de buurt van de koning en koningin. Maar deze week was de handelsmissie vrijwel permanent in andere steden dan het koningspaar. Er was slechts één treffen, in Sydney. Dat er zo weinig samen opgetrokken werd, was volgens veel leden van de handelsdelegatie niet goed voor de zaken.
Volgende week moet dat bij het volgende staatsbezoek in Nieuw-Zeeland beter gaan. Het regeringsvliegtuig KBX is daar al lang en breed aangekomen; het staatsbezoek zelf begint maandag. In drie dagen worden drie steden aangedaan: de hoofdstad Wellington, Auckland op het noordereiland en Christchurch op het zuidereiland. Op die laatste twee plekken hebben Willem-Alexander en Máxima ook ontmoetingen met de Nederlandse gemeenschap in Nieuw-Zeeland.
Verder staat onder meer een Maori haka (een traditionele dans) op het programma tijdens de welkomstceremonie en een bezoek aan een park waar de bijna uitgestorven vogel, de kiwi, wordt gefokt.