NOS NieuwsAangepast

Koningspaar ontroerd bij Australisch MH17-monument

Koninklijke bloemen bij Australisch monument MH17

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in Australië de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 herdacht. Op de derde dag van hun staatsbezoek legden ze samen met premier Turnbull zonnebloemen bij een monument in de hoofdstad Canberra.

Bij de ramp in juli 2014 kwamen 27 Australiërs om het leven. Op het monument staan ook de namen van elf slachtoffers die in Australië woonden. "Voor mijn vrouw en mij was het een ontroerende ervaring deze morgen bij het monument voor de Australische slachtoffers te staan en hen daar te gedenken", zei de koning tijdens een lunch met gouverneur-generaal Cosgrove.

Even daarvoor had het paar ook al een krans gelegd bij het nationale oorlogsmonument van Australië, waar onder meer militairen worden geëerd die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld.

  • Astrid Kersseboom | NOS
    Willem-Alexander en Máxima bij het oorlogsmonument in Canberra
  • Astrid Kersseboom | NOS
    Op het monument staan de namen van oorlogsslachtoffers
  • Astrid Kersseboom | NOS
    Het koningspaar legde er een krans
  • Astrid Kersseboom | NOS
    Aansluitend was de officiële welkomstceremonie, bij de residentie van gouverneur-generaal Peter Cosgrove
  • Astrid Kersseboom | NOS
    De koning inspecteerde onder meer de erewacht

Tegelijkertijd tekende minister Koenders van Buitenlandse Zaken met zijn Australische collega Bishop een overeenkomst waarin beide landen afspreken een strategische samenwerking aan te gaan en wereldwijd op tal van terreinen samen op te trekken. Dat gebeurde al bij militaire operaties en dat wordt uitgebreid.

Verbondenheid

In zijn toespraak tijdens de lunch ging Willem-Alexander in op de goede banden tussen Nederland en Australië. Hij zei tegen Cosgrove dat die ook persoonlijk inhoud geeft aan die verbondenheid. "U was erbij op die verdrietige dag in juli 2014, toen in Eindhoven de eerste vliegtuigen arriveerden met slachtoffers die vielen bij het neerhalen van vlucht MH17."

Het woord 'Australië' brengt een glimlach op de Nederlandse lippen!

Koning Willem-Alexander

De koning memoreerde verder de tienduizenden Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog een nieuw bestaan opbouwden in Australië. "Het geeft ons een trots gevoel dat Nederlanders een aandeel hebben geleverd aan de groei en bloei van Australië", zei hij. Ook zei Willem-Alexander dat de emigranten hebben bewezen "dat Nederlandse wortels goed gedijen in Australische grond".

Verder prees de koning Australië als een baken van vrijheid en onafhankelijkheid. "Feit is dat Australië enorm tot de verbeelding spreekt van ons Nederlanders, tot op de dag van vandaag. (...) Het woord 'Australië' brengt een glimlach op de Nederlandse lippen!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl