'Met een wapen stem je Trump, daar valt niet over te twijfelen'
'Guns' staat er groot in het rood op de gevel. Binnen, rekken met geweren in alle soorten en maten. En in de vitrines handwapens en munitie. Een echtpaar met een klein baby’tje op de arm loopt zich te verlekkeren aan al dit glimmende metaal.
In Florida is het toegestaan om een vuurwapen te dragen, zolang dat niet zichtbaar is. En mensen doen dat ook massaal. Meer dan 1,6 miljoen van de 20 miljoen inwoners hebben de cursus van 2 uur gevolgd, waarmee ze een vergunning krijgen.
Charlie, de eigenaar van de wapenwinkel, wil eerst niet met de Nederlandse radio en TV praten. Maar dan gaat hij helemaal los. "Het is ondenkbaar om niet op Trump te stemmen. Clinton is tegen wapens, ze is een fanaticus. Het is gewoon logisch om op iemand te stemmen die onze grondrechten beschermt. En als je dat niet doet, snap je niet waar het in Amerika over gaat."
Heilig
Het recht om een vuurwapen te bezitten is voor veel Amerikanen heilig en vastgelegd in de grondwet, in het Tweede Amendement. De NRA, The National Rifle Association, is de machtige organisatie die ervoor lobbyt om dit recht zo ruim mogelijk te interpreteren. De lobbyclub heeft al zijn kaarten op Trump gezet. Clinton is voor strengere regels en wil bepaalde wapens helemaal verbieden. Trump daarentegen vindt het een fundamenteel recht van de Amerikanen om een wapen te mogen dragen.
Bill Bunting is de '2nd Amendment' voorzitter van de Republikeinse Partij in Florida. Hij heeft zo'n 70 wapens in zijn huis in Hudson. De conservatieve hardliner is wapenverzamelaar en gaat niet vaak de deur uit zonder pistool. "Je weet nooit wat er gebeurt." Bunting vertelt dat de NRA een grote campagne heeft opgezet om Trump te steunen. Alleen al aan tv-spotjes heeft de NRA 8 miljoen dollar uitgegeven.
Ons land heeft oorlogen uitgevochten om het Tweede Amendement te beschermen. Dat mogen we niet zomaar verkwanselen
Bunting heeft er persoonlijk voor gezorgd dat er grote borden langs de snelweg zijn geplaatst met anti-Clinton boodschappen erop. "Ik wilde er eerst opzetten: 'Hillary is een leugenaar en door haar zijn vier Amerikanen dood', maar dat mocht niet." De borden kostten 34.000 dollar. Maar dat vindt Bunting het meer dan waard. "Ons land heeft oorlogen uitgevochten om het Tweede Amendement te beschermen. Dat mogen we niet zomaar verkwanselen".
Geweld
In de wapenwinkel vragen we aan de eigenaar wat hij van de opmerking vindt die Trump in augustus maakte. Tijdens een rally zinspeelde hij erop dat de 'mensen van het Tweede Amendement' Clinton misschien maar moesten tegenhouden. "Daar ben ik het niet mee eens", zegt Charlie. "Het moet op een wettige manier gebeuren, zonder geweld." Dan is hij wel klaar met het interview. Er moeten weer wapens worden verkocht.
Volg alle eerdere afleveringen van NOS The Series op onze speciale site: