AFP

Hij betaalt 500 dollar uit zijn eigen zak voor de gouden tip. Bill Bunting, leider van de lokale afdeling van de Republikeinse partij in Hudson (Florida) is er klaar mee. Honderden bordjes met daarop de naam "Trump" verdwijnen uit tuinen en langs wegen. De Democraten op hun beurt klagen dat ze niet eens een bordje met "Hillary" in hun tuin durven te zetten.

Florida wordt ook wel swing state der swing states genoemd. Nergens is de verkiezingsstrijd zo spannend als hier. Vooral in de kiesdistricten langs snelweg Interstate 4. Daar woont meer dan 40 procent van de kiezers in Florida. Wie daar wint, wint Florida en wie Florida wint, wordt hoogstwaarschijnlijk president.

De ongewoon harde toon van de campagne heeft ook hier zijn weerslag op de kiezers. Daar waar de Amerikanen normaal gesproken graag laten zien op wie ze stemmen, staan er nu nauwelijks bordjes met Trump of Clinton in de voortuintjes. 

Mieke Caris, een Nederlands-Amerikaanse, vertelt dat veel mensen dat simpelweg niet durven. "Wij hadden vier jaar geleden een bordje met Obama in de tuin. En onze buurman een voor de Republikein Romney. Maar dit jaar doen we dat niet. We hebben geen zin in ruzie. Trump is zo verschrikkelijk grof geweest en ook Hillary is niet van onbesproken gedrag. Je wilt er gewoon niet mee te koop lopen dat je een van hen steunt."

Caris heeft wel een bumpersticker met Hillary op haar auto. Maar die gaat ze eraf halen. "Ik reed laatst op de snelweg en werd kilometers lang achtervolgd door een man in een pick-uptruck. Hij maakte allerlei nare gebaren naar me en probeerde me van de weg te rijden. Alleen maar vanwege die sticker."

Pistool

Bill Bunting in Hudson heeft minder moeite om voor zijn politieke voorkeur uit te komen. Hij is Republikein in hart en nieren. De belangrijkste reden dat hij op Trump stemt, is diens standpunt over wapenbezit. Bill is groot voorvechter van het tweede amendement en gaat nooit zonder pistool over straat. 

'Mensen zijn bang voor wat de buren denken'

Bij het plaatselijk partijkantoor worden dagelijks tientallen plastic banners opgehaald door mede-Republikeinen. "Trump! Make America great again!", staat erop.

Maar veel borden verdwijnen net zo snel als ze worden geplaatst, vertelt Bunting. "Er is heel veel spanning. Er is sabotage en diefstal. De boot van mijn broer bijvoorbeeld werd volledig besmeurd, omdat hij er een Trump-bordje aan had hangen. Het komt door de domheid van de Democraten dat de spanningen zo hoog oplopen. Maar na de verkiezingen wordt alles weer normaal."

Vechten

Daar is Mieke Caris niet zo zeker van. Ze maakt zich grote zorgen over de politieke verdeeldheid die is ontstaan. "Ik ben bang dat mensen met elkaar gaan vechten, als de uitslag straks bekend is. Of erger: veel mensen lopen hier met wapens rond, ik hoop niet dat ze op elkaar gaan schieten."

Haar echtgenoot vult aan: "Trump heeft een beweging in gang gezet en die verdwijnt niet meer zomaar. We zullen nog heel veel nare dingen meemaken, ook na de verkiezingen."

Mieke Caris: er hangt hier geen prettige sfeer

Meer zien van de Amerikaanse verkiezingen, ga naar onze speciale site van NOS The Series:

The Series

STER reclame