NOS / Martijn Bink

Ze kunnen doorslaggevend zijn voor de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen: de Puerto Ricanen in Florida, de staat waar het ook deze verkiezingen weer om draait. De Puerto Ricanen zijn de snelst groeiende groep Spaanstalige migranten daar en ze hebben stemrecht. 

In tegenstelling tot Cubaanse migranten, die overwegend Republikeins stemmen, neigen de Puerto Ricanen meer naar Clinton.

"Wij bepalen wie de nieuwe president wordt", zegt Esteban Garces. Met zijn organisatie Mi Famiglia Vota is hij al maanden bezig om latino's te laten stemmen. Ze hebben tienduizenden latino’s geregistreerd als kiezers.

"Onze stem is bepalend, kijk maar naar de cijfers." zegt hij. "Midden-Florida verandert nog wel eens van politieke kleur. En in dat deel van de staat is de groeiende groep latino's steeds belangrijker. Wij bepalen de uitkomst in Centraal-Florida, dát bepaalt de uitkomst van heel Florida, en uiteindelijk wie er in het Witte Huis komt."

'Centraal Florida is een swing-regio in een swing-staat'

Op het eiland Puerto Rico gaat het heel slecht. Er is een exodus gaande, er komen zo'n 1000 gezinnen per maand naar centraal Florida.

Esteban Garces

Nu de stembureau's open zijn, gaat Mi Famiglia Vota de deuren langs om die kiezers aan te moedigen om ook echt te gaan stemmen. Stemadvies geven de medewerkers niet. Ze zijn onpartijdig. Waar het om gaat, zegt Garces, is dat de stem van die migranten ook wordt gehoord, nu ze zoveel invloed hebben op de uitslag. 

"Ze willen vooral banen en groei. Op het eiland Puerto Rico gaat het heel slecht. Er is een exodus gaande, er komen zo'n duizend gezinnen per maand naar Centraal-Florida."

Toch vinden sommige latino's een keuze tussen de twee kandidaten heel moeilijk. 

'Mijn geweten zegt dat ik niet op ze kan stemmen'

Trump hebben we hier niet gezien. Het enige wat hij doet is een muur bouwen tussen de latino’s en hem.

Esteban Garces

Hillary Clinton heeft ingezien wat deze kiezers voor haar kunnen betekenen. Haar Spaanstalige tv-spotjes zijn met een Puerto Ricaans accent ingesproken. Haar campagnevrijwilligers gaan de Puerto Ricaanse wijken in. "Trump hebben we hier niet gezien", zegt Garces. "Het enige wat hij doet is een muur bouwen tussen de latino’s en hem." 

De Republikeinen hadden ook in 2012 een anti-migranten verhaal. "Uiteindelijk zal dit ze nekken", zegt Garces. "Ook zij hebben ons nodig." 

Latino's kunnen wel eens doorslag geven in presidentsrace

Bekijk hier onze video's over de verkiezingen in de VS: 

NOS The Series

STER reclame